Drimlajner se privremeno izbacuje iz upotrebe širom svijeta

Agencije
Drimlajner se privremeno izbacuje iz upotrebe širom svijeta

"Boingov" problematični putnički avion "787 drimlajner" i dalje se suočava sa problemima i sve više svjetskih avio-kompanija izbacuje ga privremeno iz upotrebe iz bezbjednosnih razloga.

Američka Federalna administracija za avijaciju (FAA) naložila je svim američkim avio-kompanijama da privremeno izbace iz upotrebe "drimlajnere" nakon što je kvar baterije izazvao prinudno slijetanje ovog tipa aviona u Japanu, javlja BBC.

 Čileanske i indijske avio-kompanije odmah su slijedile primjer SAD i prizemljile svoje "drimlajnere".

"Boing" je saopštio da stoji iza integriteta "787-ice", ali niz stvari su dovele u pitanje budućnost ovog aviona.

"Drimlajneri" su posljednjih sedmica imali više incidenata, uključujući curenje goriva, pucanje prozora u kokpitu, probleme sa kočnicama i paljenje električnih žica, ali najveću zabrinutost su izazvali problemi sa baterijom.

Avion japanske avio-kompanije ANA juče je prinudno sletio zbog kvara baterije. ANA je zbog toga prizemljila svih 17 "drimlajner"a koje posjeduje, a isto je učinila i druga japanska avio-kompanija "Japan ervjez". 

FAA kaže da avio-kompanije moraju dokazati bezbjednost baterije da bi "drimlajneri" mogli biti vraćeni u upotrebu.

 Er Indija će tražiti odštetu?

Indijski ministar industrije Adžit Sing izjavio je danas u Nju Delhiju da bi nacionalna indijska kompanija "Er Indija" trebalo da traži odštetu od američkog proizvođača aviona Boing jer je morala da zbog sumnje u ispravnost prizemlji šest svojih novih "boinga 787 - drimlajner".

Sing nije naveo kolika bi ta odšteta bila i dodao da "Indija čeka da sazna još detalja o tome".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana