Drastično pala prodaja polovnjaka

Marina Čigoja
Drastično pala prodaja polovnjaka

BANjALUKA - Prodaja polovnih automobila u Republici Srpskoj ove godine drastično je opala, a u pojedinim auto-salonima taj pad ide i do sto odsto, kažu prodavci.

Ističu da je razlog pada činjenica da su banke pooštrile uslove odobravanja kredita, ali i to što se stanovnici više odlučuju za kupovinu novih vozila.

Vlasnik auto-kuće "Braća Đukić" u Derventi Simo Đukić kaže da je kod njih prodaja polovnih automobila u odnosu na isti period prošle godine opala za sto odsto.

- Za razliku od prošle godine koja je za nas bila dosta dobra, ova godina je katastrofalno počela. Pad prodaje sigurno ide i do sto odsto - istakao je Đukić i dodao da je do pada prodaje došlo zbog loše opšte ekonomske situacije, činjenice da banke ne daju kredite, ali i kao posljedica ukidanja odluke o zabrani uvoza vozila starijih od sedam godina u BiH.

U auto-kući "O.K.M.T." iz Gradiške kažu da je kod njih porasla prodaja novih vozila, dok je kod polovnih situacija potpuno suprotna.

- Ove godine prodali smo samo jedno ili dva polovna vozila. Cijene novih automobila su jako niske, pa se ljudi vjerovatno zbog toga više odlučuju za nova vozila na koja dobijaju i garanciju - kazali su u ovom salonu.

Rukovodilac poslovne jedinice Auto-centar "Nešković" Banjaluka Dušan Šipka kaže da je došlo do određenog pada kada je u pitanju prodaja "Ševroleovih" automobila, dok je kod "Opelovih" modela znatno povećana.

- Kada su u pitanju "Opel" i "Ševrole", na tragu smo prošlogodišnjih rezultata, ali ne onako ubjedljivih kao što su bili prošle godine. Međutim, zimski period je sam po sebi težak, tako da očekujemo da ćemo u idućem periodu ostvariti plan za ovu godinu - kazao je Šipka i dodao da je prodaja automobila generalno u padu.

Branislav Ćutić iz banjalučke auto-kuće "C auto" kazao je da je prodaja novih automobila kod njih ostala na istom nivou.

- Od početka godine prodali smo između 50 i 60 vozila - kazao je Ćutić.

Uvoz

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH od početka godine do polovine marta u BiH su uvezena 6.934 putnička vozila, ukupne vrijednosti 82 miliona KM.

- U istom periodu prošle godine uvezena su 4.993 vozila ukupne vrijednosti 59 miliona KM - kazao je portparol UIO Ratko Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana