Drastična štednja pogrešan recept

Glas Srpske
Drastična štednja pogrešan recept

BEOGRAD - Nobelovac Džozef Stiglic, jedan od najvećih svjetskih ekonomista i profesor Kolumbija univerziteta smatra da postoji ozbiljna prijetnja od produbljivanja ekonomske krize i da su drastične mjere štednje, kao u slučaju Grčke, pogrešan recept.


- Sadašnje mjere štednje će samo pogoršati stanje, jer će spriječiti ekonomski rast - rekao je Stiglic i dodao da su svjetski lideri u rješavanju krize zapostavljaju suštinske promjene sistema koji je doveo do krize, kao što je obuzdavanje spekulativnog finansijskog kapitala.

Stiglic kao primjere navodi Grčku, Letoniju, Irsku, Portugaliju i dodaje da je sve više činjenica koje ukazuju da će mjere štednje biti kontraproduktivne po ekonomski rast.

Što se tiče Grčke, Stiglic podsjeća da je u sporazumu od jula uvaženo da je neophodan rast grčke privrede da bi riješila problem dugova, prenijele su agencije.

- S druge strane, članice evrozone znaju da nema rasta u uslovima drastične štednje koja se traži od Atine. Dakle, obećan je paket za podsticanje rasta grčke privrede, ali nije obezbijeđen i stavljen na raspolaganje - kaže Stiglic.

On smatra da perspektive malih zemalja u krizi, poput balkanskih koje teže ulasku u EU (Srbija, BiH, Crna Gora) zavise djelimično i od toga da li imaju fleksibilan ili fiksni kurs.   

Inspektori Međunarodnog monetarnog fionda (MMF), Evropske centralne banke i EU u zajednickom saopštenju navode da će Grčka, najvjerovatnije, početkom novembra dobiti tranšu pomoći od osam milijardi evra neophodnu za izbjegavaee bankrota.

Inspektori su okončali sedmodnevnu reviziju finansijskog stanja Grcke.

- Kada Upravni odbor MMF i Evrogrupe odobri zaključke iz pete revizije, biće dostupna sljedeća tranša pomoći od osam milijardi evra, najvjerovatnije, početkom novembra, navodi se u saopštenju.

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos je izjavio da parlament mora da odobri novi paket mjera štednje.

Nova runda mjera štednje obuhvata plan dodatnog smanjenja plata državnih službenika i suspenziju 30.000 zaposlenih u javnom sektoru sa smanjenom platom počev od ove godine, što je građane podstaklo na nove štrajkove.

Ministar finansija je istakao da su nove mjere oštre ali neophodne da bi se izbjegao haotičan bankrot.

Predsjednik vodeće opozicione partije u Grčkoj Andonis Samaras je zatraži hitno održavanje vanrednih izbora pošto je sadašnja vlada praktično potrošila povjerenje građana.

Lider konzervativne "Nove demokratije" Samaras je kritikovao vladu što nije dobila bitku oko smanjenja javnog sektora kao i u borbi protiv poreskih malverzacija.

Evropske akcije pale

Akcije na evropskim berzama juče su pale u očekivanju glasanja vlade Slovačke o proširenju obima i ovlašćenja Evropskog fonda za finansijsku stabilnost, pri čemu je to posljednja od 17 članica evrozone koja još nije odobrila taj prijedlog zakona.

Akcije na Volstritu su skočile više od tri odsto, što je njihov najveći dnevni skok za mjesec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana