Drašković traži raskid ugovora

Ratomir Mijanović
Drašković traži raskid ugovora

BANjALUKA - Insistiraću da se ugovor o privatizaciji Industrije alata Trebinje raskine. Ne želim nikakve konflikte ili prepucavanja sa Vladom, nekim poslanicima, sa bilo kim. Neću da učestvujem u javnoj nelojalnoj priči.

Rekao je ovo u petak "Glasu Srpske" Rodoljub Drašković, vlasnik koncerna "Svislajon Takovo".

- Prozivaju me da sam tajkun, da sam došao da se obogatim. Ne želim da prihvatam te etikete. Moram da štitim svoje dostojanstvo i svoj ugled - dodaje on.

Govoreći o odbijanju Vlade RS da dug od miliona maraka koji ima IAT ne pretvori u akcije, Drašković kaže da je na Vladi odluka hoće li dug pretvoriti u akcije.

- U njihovim rukama su i nož i pogača, ali nažalost pogače nema - kaže on.

Premijer RS Aleksandar Džombić ranije je kazao da je za Vladu RS neprihvatljiv zahtjev kupca za konverziju potraživanja po osnovu poreza i doprinosa od 14 miliona maraka.

- Ovom preduzeću prilikom privatizacije otpisano je 18 miliona KM poreza i doprinosa i reprogramirano oko 11 miliona obaveza prema Fondu PIO. Kupac nije izmirivao obaveze po reprogramu i stvorio je još tri miliona obaveza koje sada želi da konvertuje - kazao je on.

Upitan da prokomentariše odluku Savjeta za privatizaciju RS koji je zadužio Investiciono razvojnu banku da izvrši kontrolu obaveza iz Ugovora o privatizaciji Industrije alata Trebinje, s posebnim akcentom na poštovanje broja zaposlenih, investiranje i formiranje preduzeća u krugu Industrije alata koje se bavi proizvodnjom hrane, a potom prodaju svog učešća preduzeću "Svislajon Takovo", Drašković kaže da je riječ je o redovnoj kontroli.

- Investiciono razvojna banka je obavezna da obavi reviziju ostvarenih klauzula tenderskih ugovora. Moja kompanija je do sada u Trebinje uložila više od 60 miliona maraka, od toga 24 miliona u Industriju alata Trebinje. Upravo zahvaljujući tim ulaganjima očuvali smo Industriju alata, a na probirljivo svjetsko tržište IAT izvozi 90 odsto proizvoda, iako nije ostvaren očekivani prihod - istakao je Drašković.

Kaže da je neodrživo da Industrija alata, od 1.000 zaposlenih ima svega 300 radnika u proizvodnji.

- To neminovno utiče na cijenu proizvoda i čini ih nekonkurentnim na tržištu. Ipak ja sam zadovoljan sa Industrijom alata koja će ove godine, poslije punih 25 godina pozitivno poslovati. Za proteklih pet godina očuvano je privredno tkivo, maksimalan broj zaposlenih, izgrađena prehrambena industrija u koju je uloženo 35 miliona KM i danas predstavljamo najuspješniju firmu u BiH ove vrste - kaže Drašković.

Prema njegovim riječima, u prehrambenu industriju u toku su dalja ulaganja.

- Trenutno je u toku montaža opreme vrijednosti 14 miliona KM. Za protekli period izgrađen je stambeni blok od 250 stanova za radnike Trebinja i Hercegovine. Ne žalim zbog toga - ističe Drašković.

Prehrana

- Investiraću i dalje u prehrambenu industriju koja će biti najuspješnija djelatnost u Hercegovini, ali i daleko šire. Do sada smo zaposlili oko 150 ljudi u prehrambenoj industriji i ja sam jako zadovoljan. Upravo u ovome vidim perspektivu daljeg zapošljavanja u Trebinju i Hercegovini - kaže vlasnik Koncerna "Svislajon Takovo" Rodoljub Drašković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana