Dozvole za rad dobilo 30 firmi

Marijana Miljić
Dozvole za rad dobilo 30 firmi

Banjaluka - Dozvole za rad u Njemačkoj dobilo je 30 firmi iz Srpske, od prijavljenih 34, rekao je "Glasu Srpske" sekretar Komisije za raspodjelu detašmana u Privrednoj komori RS Stanko Ivaštanin.

On je naglasio da je redovni kontingent od 530 detašmana raspodijeljen na 30 preduzeća.

- Odluke za raspodjelu detašmana postale su konačne jer nije bilo prigovora privrednih društava - istakao je Ivaštanin i dodao da su preduzeća u Srpskoj dobila od pet do 65 dozvola, što je zavisilo od osposobljenosti preduzeća za izvođenje poslova u Njemačkoj.

Ivaštanin je naglasio da je, kada je u pitanju posebni kontingent u iznosu od 137 detašmana, Komisija napravila prijedlog raspodjele, ali Spoljnotrgovinska komora BiH daje konačnu odluku.

- Komisija je 137 detašmana raspodijelila uglavnom na ovih 30 preduzeća koji su dobili dozvole, te uvrstila jedno novo preduzeće - kazao je Ivaštanin.

On je podsjetio da preduzeća iz Srpske treba da dobiju 667 detašmana, uključujući redovne i posebne dozvole.

Ivaštanin je naglasio da su detašmane dobile firme iz oblasti građevinarstva i montažerskih radova, te preduzeća iz oblasti izolaterskih radova.

U banjalučkom preduzeću SG "Inžinjering" kazali su da su i ove godine dobili dozvole za rad u Njemačkoj.

- Već nekoliko godina radimo na tržištu Njemačke, a nastavićemo ove i iduće godine - kazali su u ovoj firmi i dodali da su poslovi na inostranom tržištu za preduzeća iz Srpske dobra šansa, jer na domaćem tržištu nema dovoljno posla.

I u preduzeću "Gipser" iz Doboja potvrdili su da su dobili detašmane za rad u Njemačkoj.

- Koliko smo dozvola dobili znaćemo početkom oktobra kada bude zvanična dodjela detašmana - kazali su u ovom preduzeću i naglasili da ovo preduzeće šansu za dobru zaradu ima upravo na tržištu Njemačke.

Komisija

Prilikom raspodjele detašmana, Komisija je u obzir uzimala ostvareni prihod u BiH i Njemačkoj u 2011. godini, kao i broj zaposlenih u BiH u stalnom radnom odnosu lani i prvom polugodištu 2012. godine.

Komisija je razmatrala  i iskorišćenost detašmana u Njemačkoj u prethodnoj detašmanskoj godini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana