Donatori prali novac

Glas Srpske
Donatori prali novac

SREBRENICA - Utrošeno je mnogo novca za obnovu i razvoj, ali od toga nisu imali korist ljudi koji žele da se vrate na svoja imanja. Međunarodni donatori su preko onih koji su napustili svoje prijeratne domove samo "prali novac". Zato nema povratnika u srpska sela Radoševiće, Krnjiće, Ratkoviće, u kojima ne živi ni deset odsto predratnog stanovništva - rekao je na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine Srebrenica njen predsjednik Radomir Pavlović.

Prema njegovim riječima, pomoć međunarodnih organizacija na području Srebrenice nije imala za cilj očuvanje seoskih ognjišta.

Odbornici u Skupštini opštine Srebrenica nezadovoljni su stanjem u kojem se trenutno nalaze Srbi i Bošnjaci kada je u pitanju obnova i povratak na područja na kojima su živjeli do rata. Analizirajući informaciju o stanju i životu povratnika i interno raseljenih lica na području Srebrenice, oni su ukazali na neravnomjerna i neravnopravna ulaganja u obnovu kuća i ekonomski razvoj.

Radomir Pavlović je naglasio da će lokalna uprava ubuduće tražiti da se donacije usklade sa Strategijom razvoja ove opštine.

Predsjednik Kluba odbornika SDS-a Momčilo Cvjetinović ukazao je na propust što povratnici i interno raseljena lica nemaju isti status kada su u pitanju donacije.

- Zbog toga se problemi ne rješavaju na odgovarajući način i zato se mnogo manje donacija usmjerava za interno raseljene. Danas ima ogroman broj obnovljenih a neuseljenih bošnjačkih kuća, jer su interno raseljena lica, odnosno Srbi, u podređenom položaju u odnosu na povratnike Bošnjake - ocijenio je Cvjetinović.

Odbornik Stranke za BiH Senahid Hasanović ukazao je da je nezaposlenost najveći problem povratnika.

- Da bi se neko vratio, treba mu obezbijediti posao. Nedavno je obnovljeno 26 kuća, a samo u dvije žive njihovi vlasnici, dok su ostali preuzeli ključeve i vratili se u dosadašnja mjesta prebivališta - istakao je Hasanović.

Obnovljeno 2.638 kuća

U informaciji o stanju i životu povratnika i interno raseljenih lica navedeno je da je u Srebrenici do sada obnovljeno 2.638 stambenih jedinica, među kojima je i 109 montažnih drvenih kuća. Čak 2.100 korisnika do sada nije dobilo donacije, a među korisnicima se nalazi njih 96 koji su pomoć dobijali dva puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana