Domaćinstvima struja skuplja za 7,7 odsto

Marina Čigoja
Domaćinstvima struja skuplja za 7,7 odsto

TREBINjE/BANjA LUKA - Za domaćinstva u Republici Srpskoj struja će od 1. januara poskupjeti za 7,7 odsto, za kupce iz kategorije industrije za 6,6 odsto, a za komercijalne kupce za 2,3 odsto, odlučeno je u srijedu na sjednici Regulatorne komisije za energetiku RS u Trebinju.

Portparol Komisije Jelena Prtilo rekla je da je poslije sprovedenog tarifnog postupka, u kojem su analizirani zahtjevi pet elektrodistributivnih preduzeća i dvije termoelektrane iz RS, odobreno povećanje cijena električne energije za snabdijevanje tarifnih kupaca u prosjeku od 6,2 odsto u zavisnosti od kategorije potrošnje i grupe kupaca.

- Kao što je već poznato, preduzeća su zahtijevala povećanje cijene električne energije u prosjeku za 7,4 odsto. Nove cijene primjenjivaće se od 1. januara 2010. godine, odnosno struja će prema novom cjenovniku biti obračunata na računu za električnu energiju za januar - istakla je Prtilo.

Ovo poskupljenje znači da će, četvoročlana porodica, koja mjesečno u prosjeku potroši 500 kilovata struje, umjesto dosadašnjih oko 56 maraka plus PDV, za električnu energiju sada morati da izdvoji nešto više od 60 maraka plus PDV.

Ona je podsjetila da su zahtjeve za poskupljenje podnijela preduzeća iz sastava Mješovitog holdinga "Elektroprivreda Republike Srpske", i to "Elektrokrajina" Banja Luka, "Elektro-Bijeljina" iz Bijeljine, "Elektro Doboj" iz Doboja, "Elektrodistribucija" Pale i "Elektro-Hercegovina" Trebinje, te "RiTE Ugljevik" i "RiTE Gacko".

Ekonomisti i potrošači ističu da će više cijene struje doprinijeti lančanom poskupljenju i ostalih proizvoda.

Sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović smatra da nije bilo osnova za poskupljenje struje, te da u trenutnoj ekonomskoj situaciji u Srpske, ovo povećanje cijena nije bilo potrebno.

- Poskupljenje struje će sasvim sigurno doprinijeti lančanom poskupljenju i većine ostalih proizvoda - istakao je Petrović.

On je rekao da je od početka 2005. godine do sada,  struja u RS, direktno i indirektno poskupjela za više od 46 odsto, a sa ovim poskupljenjem, cijene električne energije za pet godina više su za oko 50 odsto.

"Elektroprivreda BiH"

Direktor Javnog preduzeća "Elektroprivreda BiH" Amer Jerlagić potvrdio je u srijedu da ova kompanija neće povećavati cijenu električne energije prije 1. aprila 2010. godine, iako je ona, kako je rekao, poslije Republike Srpske i Bugarske, najniža u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana