Domaći proizvođači na Međunarodnom sajmu u Mostaru: Novi proizvodi adut privrednika iz Srpske

Milijana Latinović
Domaći proizvođači na Međunarodnom sajmu u Mostaru: Novi proizvodi adut privrednika iz Srpske

BANjALUKA, MOSTAR - Međunarodni sajam privrede u Mostaru danas otvara vrata za posjetioce, a na zajedničkom štandu preduzeća iz Srpske predstaviće novitete iz svog asortimana sa ciljem što bolje promocije, sklapanja novih i jačanja postojećih partnerstava.

Privredna društva iz Republike Srpske nastupiće na 23. Međunarodnom sajmu privrede koji će trajati do 9. aprila, a zajednički nastup organizuje Privredna komora RS u saradnji sa Ministarstvom privrede i preduzetništva Srpske i Spoljnotrgovinskom komorom BiH.

Na štandu površine 100 kvadratnih metara predstaviće se “BH ES elektrosistemi”, “Pošte Srpske”, “Vivako grupa” i “Iks Ekspres” iz Banjaluke, zatim “Destilacija” iz Teslića, “Farmavit” iz Ljubinja, te “Klekovača” iz Drinića-Petrovca, dok će kroz kataloge biti predstavljeno više od 20 preduzeća iz različitih grana privrede.

Rukovodilac poslovne jedinice firme “Farmavit” iz Ljubinja Stefan Šalvarica rekao je za “Glas Srpske” da su na novosadskom sajmu ostvarili kontakt sa mađarskim veletrgovcima, te saradnju nastavljaju i na manifestaciji u Mostaru.

- Predstavljamo novi proizvod, svježi bijeli luk, pakovanje od 150 grama koje ćemo izvoziti i u Mađarsku. Osim toga, predstavljamo postojeću liniju proizvoda, marinade bijelog luka, a najavićemo i nove proizvode koji su u fazi razvoja, dijetetski suplementi, odnosno proizvodi od bijelog luka visokog stepena prerade koji će se prodavati u specijalizovanim objektima poput apoteka - rekao je Šalvarica. Naglasio je da su sajmovi velika prilika za promociju proizvoda i pronalazak kooperanata, kao i izlazak na nova tržišta.

Na zajedničkom štandu u Mostaru asortiman svojih proizvoda izlaže i “Vivako grupa”.

- Sajmovi uvijek dobro dođu za predstavljanje novih proizvoda. Ovom prilikom potrošačima ćemo približiti nove vitamin vode brenda “Vivija” dok je “Vitaminkin” adut novi ajvar sa pečenom paprikom - rekao je pomoćnik direktora “Vivako grupe” za marketing Bojan Mijatović.

Proizvode predstavlja i Poljoprivredna zadruga “Klekovača” iz Drinića koja se bavi kooperativnim razvojem uzgoja žitarica autohtonih sorti i proizvodnjom integralnog brašna od tih žitarica.

- Radimo po principu razvoja kooperantske mreže sa našim Krajišnicima, a godišnje otkupimo oko 350 tona žitarica. U Mostaru predstavljamo integralno brašno od heljde, spelte, lana, pšenice, kukuruza žutog i bijelog. Sajmovi su izuzetno važni za sklapanje novih poslova - rekao je direktor “Klekovače” Radomir Vukelić. Naglasio je da planiraju proširenje kapaciteta kako proizvodnih, tako i prerađivačkih i skladišnih.

Saradnja sa Mađarskom

U Privrednoj komori RS naveli su da će u okviru mostarskog sajma biti održan i forum o mogućnostima saradnje između BiH i Mađarske koja je zemlja partner ovogodišnje manifestacije.

Istakli su da je moguća saradnja u oblasti industrije zaštite životne sredine i poljoprivrede, a trebalo bi da budu održani i bilateralni susreti privrednika u okviru Evropske mreže preduzetništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana