Domaći proizvodi osvajaju tržišta

Marina Čigoja
Domaći proizvodi osvajaju tržišta

Banjaluka - Deteryenti i omekšivači za veš, te higijenski papirni proizvodi proizvođača iz Srpske postali su prepoznatljiva roba na domaćem tržištu, ali i u regionu i nekim evropskim zemljama.

Jedan od najpoznatijih proizvođača robe široke potrošnje je banjalučki "SHP Celeks", koji proizvodi toalet papir, papirne maramice, papirne salvete, kozmetičke maramice, kuhinjske brisače, vlažne maramice.

Direktor "SHP Celeks" Predrag Zgonjanin je rekao da ovo preduzeće već deset godina predstavlja svoj "harmoni" brend, te da su prije dvije godine vratili i "celeks" brend u opticaj.

- Proizvode izvozimo u 12 evropskih zemalja i sve zemlje bivše Jugoslavije. Prisutni smo na tržištima Njemačke, Poljske, Austrije, Francuske, Mađarske, Slovačke, Češke i drugih zemalja. Zapošljavamo 350 ljudi i proizvodimo oko 36.000 tona papira godišnje - kazao je Zgonjanin.

Direktor firme "Eurohem" iz Banjaluke Nenad Opačić je rekao da ovo preduzeće postoji već 20 godina, te da je jedno od najvećih proizvođača u BiH u ovoj oblasti. "Eurohem" se bavi proizvodnjom kućne hemije, deteryenata, sredstava za higijenu i auto-kozmetikom.

- Pored lošeg poslovnog ambijenta u BiH susrećemo se i sa brojnim drugim problemima. Činjenica je da su građani RS naviknuti na to da kupuju uvozno, pod pretpostavkom da je uvozno uvijek bolje. Mi se sa tim borimo već 20 godina i uspjeli smo da napravimo i pomak, s obzirom na to da toliko godina opstajemo na tržištu - naglasio je Opačić.

Prepoznatljivi brendovi ovog preduzeća su deteryent "tis", omekšivač "saten" i sredstvo za pranje šajbi "vizir".

- To su sigurno proizvodi koje poznaju skoro svi stanovnici BiH. Sam "Eurohem", kao preduzeće još uvijek nije u dovoljnoj mjeri prepoznat kao domaći proizvođač, prije svega zbog nedostatka novca za marketing - kazao je Opačić.

Barijere

Nenad Opačić je istakao da je "Eurohem" u nekoliko navrata pokušavao da se probije na tržište Srbije i Crne Gore, ali da su uvijek nailazili na određene poteškoće, koje su u vezi sa vancarinskim barijerama.

- Zbog toga smo se više fokusirali na domaće tržište. Smatram da je domaća proizvodnja, koja je direktno u funkciji supstitucije uvoza, jednako važna kao i izvoz - istakao je Opačić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana