Domaći poljoprivrednici strahuju od penala zbog kašnjenja robe

Milijana Latinović
Domaći poljoprivrednici strahuju od penala zbog kašnjenja robe

BANjALUKA - Berba ranih sorti šljive u Srpskoj je počela, a domaći proizvođači zabrinuti su da će plaćati penale i sabirati gubitke zbog problema na graničnim prelazima s Hrvatskom, gdje kamioni s robom stoje satima.

Problem je, kao i lani, nastao jer je Hrvatska u jeku poljoprivredne sezone skratila radno vrijeme svojih sanitarnih inspektora, zbog čeka roba predugo čeka na granici.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović rekao je za “Glas Srpske” da se ovaj problem ponavlja iz godine u godinu.

- Ukoliko se nastavi ovako, voće će propadati, konkretno šljiva koja je aktuelna i koja ne može dugo da stoji na granici. Doći ćemo u situaciju da se roba kvari, da je kupci vraćaju i da na sve to mi plaćamo penale. Berba još nije u punom jeku, ali ako se ovi problemi ne riješe za dan ili dva, bićemo u velikim problemima - rekao je Dojčinović.

Podsjetio je da su lani proizvođači intervenisali i da je Hrvatska problem riješila, pa su očekivanja da će i ove godine imati sluha za muke poljoprivrednika.

Da zahtjeve domaćih poljoprivrednika treba uvažiti i omogućiti neometan izvoz na graničnim prelazima sa Hrvatskom saglasan je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

On je juče od Mješovite komisije za praćenje Ugovora o graničnim prelazima između BiH i Hrvatske zatražio da uvaži stavove izvozno orijentisanih poljoprivrednika iz Srpske i FBiH u vezi sa mogućnošću produženja radnog vremena fitosanitarnih inspektora i definisanjem graničnih prelaza na kojima se može vršiti izvoz.

- Hrvatska je ponovo uvela radno vrijeme fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima od sedam do 15 časova radnim danima, što je nedovoljno za kontrolu kamiona iz BiH. Usljed ograničavanja brzine prolaska roba iz BiH i višečasovnog čekanja na graničnim prelazima, naši poljoprivrednici imaju problem sa poštovanjem ugovorenih rokova za isporuku robe i moraju plaćati penale - upozorio je  Košarac.

Prelazi

Staša Košarac je rekao da su, odlukom hrvatske strane, za izvoz proizvoda iz BiH namijenjena samo dva granična prelaza, Gradiška - Stara Gradiška i Bijača- Nova Sela, što dodatno otežava plasman na tržište EU. 

- Želimo da otvorimo sve granične prelaze za izvoz u skladu sa postojećim ugovorom između BiH i Hrvatske, kako bismo domaćim izvozno orijentisanim poljoprivrednicima olakšali posao - istakao je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana