Domaći finansijski sistem sve ranjiviji

Marina Čigoja
Domaći finansijski sistem sve ranjiviji

BANjALUKA - Očekivano smanjenje potražnje za dugoročnim kreditima u idućem periodu u BiH rezultiraće smanjenjem stranih direktnih investicija u bankarski sektor, čime raste ranjivost finansijskog sistema na rizike iz inostranstva.

Navodi se ovo u izvještaju Centralne banke BiH o fiskalnoj stabilnosti za 2010. godinu.

- Ovakav scenario nije zanemarljiv, imajući u vidu nestabilnu političku situaciju u zemlji i dešavanja u međunarodnom okruženju. Ukoliko se ovakvi trendovi nastave, ni rizik likvidnosti više neće biti zanemarljiv - navodi se u novom izvještaju CB BiH, u kojem je ocijenjeno da su osnovna obilježja 2010. u BiH i u svijetu početak oporavka realne ekonomije i ranjivosti fiskalnog sistema.

Dodaje se da će, prema projekcijama, stopa adekvatnosti kapitala u iduće dvije godine biti nešto niža u odnosu na 2010, ali i dalje dosta iznad propisanog minimuma.

- Neke banke će ipak imati dokapitalizacijske potrebe. Nekvalitetni krediti će rasti, ali se ne očekuje da će povećanje biti dramatično kao u prethodne dvije godine. Očekuje se da će najveći broj banaka poslovati s pozitivnim finansijskim rezultatom u 2011. godini, mada nivo profitabilnosti neće biti ni blizu nivoima u periodima prije krize. I dalje je moguće da manji broj banaka, posebno one sa izraženim kreditnim rizikom, usljed nerealne procjene boniteta klijenata u periodima prije krize, posluju s gubicima. Međutim, ni eventualni gubici u pojedinim bankama ne bi trebalo da budu dramatični kao u 2009. i 2010. godini - navodi se u izvještaju.

U izvještaju se ističe da se, iako bankarski sektor nije direktno izložen efektima grčke krize, zbog povezanosti finansijskih tržišta mogu očekivati određeni indirektni efekti.

- Prema trenutnim naznakama, znatan dio dužničkih hartija od vrijednosti grčke vlade nalazi se u francuskim i njemačkim bankama koje nisu značajno zastupljene u bankarskom sektoru BiH. Čak i da dođe do bankrota Grčke, bitno je razlučiti efekte eventualnog neispunjavanja obaveza prema međunarodnim finansijskim institucijama i EU nasuprot obavezama prema finansijskim tržištima - ističe se u izvještaju.

Božić

Viceguverner Centralne banke BiH Radomir Božić istakao je da je bankarski sektor u BiH održao svoju likvidnost.

- Profitabilnost je tokom prošle godine znatno dovedena u pitanje, ali ohrabruju trendovi koje bankarski sektor kao kičma finansijskog sektora u BiH ostvaruje u ovoj godini - rekao je Božić juče na konferenciji za novinare u Sarajevu.
On je naglasio da Centralna banka BiH u koordinaciji sa bankarskim agencijama budno prati stanje u bankarskom sektoru i moguće implikacije dužničke krize iz evrozone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana