Domaće firme opremaju ambasade

Svjetlana Tadić
Domaće firme opremaju ambasade

Banjaluka - Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH predložilo je opremanje diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) u svijetu da bi ona postala reprezentativnija, a namještaj bi umjesto u svjetskim salonima kupili od domaćih firmi.

U analizi stanja u DKP mreži koju je MIP izradilo na zahtjev Predsjedništva BiH navedeno je da su kancelarije i rezidencije u većini zemalja neadekvatno opremljene.

- Rezidencije su najvećim dijelom namjestili zakupodavci ili se u njima nalazi namještaj koji je u vlasništvu šefova DKP-a - naveli su u MIP-u.

Ističu da po uzoru na zemlje regiona postoji prijedlog da za opremanje kancelarija i rezidencija šefova DKP-a angažuju domaće firme koje bi izradile posebnu liniju namještaja da bi svi diplomatski objekti bili jednoobrazno namješteni.

- Time bi se pomogao razvoj domaćih firmi i obezbijedilo njihovo reklamiranje u svijetu, a objekti bi u svakom slučaju bili reprezentativniji nego danas - navedeno je u analizi.

Domaći proizvođači smatraju da bi ovo bilo korisno i za jedne i za druge, jer bi proizvođači imali priliku da svoje proizvode plasiraju u inostranstvu, dok bi ambasade namještaj zasigurno mogle da dobiju po povoljnijim cijenama.

Direktor preduzeća "Nova drvna industrija Vrbas" iz Banjaluke Dragiša Kalinić kaže da bi za domaće firme proizvodnja namještaja za DKP bila izuzetno značajna.

- To bi bilo izuzetno povoljno za stabilizaciju stanja u drvnoj industriji i uveliko bi doprinijelo promociji domaćih proizvoda u inostranstvu - istakao je Kalinić i dodao da ih u vezi sa tim poslom još niko nije konsultovao.

Direktor banjalučkog preduzeća "Fagus" Miroslav Malijević smatra da je ideja da objekte u inostranstvu opreme domaći proizvođači veoma dobra.

- Osim finansijske koristi time bi se stvorilo i uzajamno povjerenje između proizvođača i institucija, odnosno potvrdila činjenica da možemo da proizvodimo za inostranstvo - kazao je Malijević.

Predsjedništvo BiH je na sjednici održanoj u aprilu zadužilo MIP da im dostavi sveobuhvatni pregled i analizu stanja u MIP-u i DKP mreži, uključujući prijedlog mjera za unapređenje organizacije i rada s ciljem da bude obezbijeđeno kvalitetnije predstavljanje BiH na međunarodnom planu.

Kriterijumi

Kalinić je dodao da su kriterijumi za strana tržišta izuzetno visoki, ali da izvozni poslovi koje imaju potvrđuju da mogu da zadovolje i potrebe opremanja DKP-a.

Malijević je rekao da neke od domaćih firmi ispunjavaju sve standarde za plasiranje proizvoda na inostrano tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana