Domaća proizvodnja nije zaštićena

Marina Čigoja
Domaća proizvodnja nije zaštićena

BANjA LUKA - BiH ne pokazuje institucionalnu spremnost da zaštiti domaću proizvodnju, jer u njenim organima caruju razne vrste podmićivanja i obezbjeđivanje povlastica samo za jednu grupu ljudi kroz Upravu za indirektno oporezivanje BiH.

Rekao je ovo juče predsjednik Vlade RS Milorad Dodik koji se sastao sa predstavnicima proizvođača iz Republike Srpske.

Dodik je podsjetio da je Fiskalni savjet BiH prošle sedmice zatražio hitnu sjednicu Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH kako bi se zaustavile zloupotrebe, imajući u vidu činjenicu da je nekoliko hiljada firmi fiktivno fakturisalo da je roba izašla iz njihovih pogona, a da im se vraćao PDV, kao i činjenicu da se značajan broj robe koja ulazi u BiH fakturiše po minimalnim cijenama.
- Očigledno je da u Upravi za indirektno oporezivanje BiH postoji značajna struktura koja čini štetu ne samo državi, već i proizvođačima i dugoročno uništava sirovinsku bazu za proizvodnju mesa i mesnih prerađevina u RS i BiH - kazao je Dodik.
Predsjednik Komisije za zaštitu domaće proizvodnje RS Stojan Marinković rekao je da su proizvođači na sastanku dobili podršku premijera da u okviru svojih nadležnosti pomogne u zaštiti domaće proizvodnje.

- Imali smo vrlo otvoren razgovor. Premijer je obećao da će veoma brzo pokušati da pronađe odgovarajuće rješenje koje je u nadležnosti Vlade RS - kazao je Marinković.

Dodao je da je najveći problem domaćih proizvođača nelegalan uvoz robe sumnjivog kvaliteta.

- Tu prije svega mislimo na meso iz Argentine i Brazila koje se preko Crne Gore i Makedonije uvozi u BiH. Na nivou entiteta nije moguće ništa posebno uraditi, jer je potrebno da se pooštre mjere kontrole na državnim granicama i uvedu vancarinske barijere u skladu sa sporazumom CEFTA - kazao je Marinković.

Sastanak

Stojan Marinković je rekao da će se proizvođači danas sastati sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladenom Zirojevićem.

- Očekujemo da ćemo doći do nekog konkretnog dogovora i pokrenuti stvari sa mrtve tačke - naglasio je Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana