Domaća preduzeća smanjuju proizvodnju

Marina Čigoja
Domaća preduzeća smanjuju proizvodnju

BANjA LUKA - U pojedinim izvozno orijentisanim preduzećima u Republici Srpskoj zbog posljedica globalne ekonomske krize već je došlo do smanjenja proizvodnje, a značajnija smanjenja očekuju se naredne godine.

Direktor banjolučkog preduzeća "Celeks" Predrag Zgonjanin kaže da je do smanjenja proizvodnje u ovom preduzeću došlo kada je riječ o finalnim proizvodima.

- U posljednja dva mjeseca proizvodnja gotovih proizvoda pala je sa 1.250 tona na 1.100, odnosno za desetak odsto. Međutim, mi očekujemo da će to biti privremeno, jer će ekonomska kriza vjerovatno pogoditi mnoga preduzeća u Evropi više nego nas, tako da smatramo da će nam se otvoriti nova tržišta. Direktno, ne očekujemo velike uticaje krize, a ono što će nas pogoditi indirektno, prema našoj procjeni je smanjenje prodaje za nekih dvadesetak odsto - istakao je Zgonjanin.

Direktor preduzeća za proizvodnju armaturnih mreža "Elvako" iz Bijeljine Savo Radić rekao je da se može očekivati da će doći do poremećaja, odnosno smanjenja isporuka, ali da, za sada ovo preduzeće, nema problema.

- Moguće je da će zbog nemogućnosti naših partnera u inostranstvu da plasiraju na tim tržištima određene proizvode, doći do smanjenja isporuka sa naše strane. Tako da bi u narednoj godini moglo doći do smanjenja proizvodnje deset do petnaest odsto - rekao je Radić.

U bijeljinskom preduzeću "Spektar drink" ističu da bi u narednom periodu moglo doći do smanjenja proizvodnje.

- Još uvijek nije došlo do smanjenja proizvodnje, ali očekujemo da dođe do njenog pada, zbog smanjene prodaje, kako na inostranom, tako i na domaćem tržištu, prije svega, zbog pada kupovne moći građana - istakao je komercijalista u izvoznom odjeljenju preduzeća "Spektar drink" Marinko Dokić.

Predsjednik Privredne komore regije Bijeljina Mihajlo Vidić ističe da većina preduzeća još uvijek nisu pogođena krizom jer se trenutno radi na realizaciji ugovora koji su potpisani ove godine.

- Ali, kriza će se sigurno odraziti na ugovore koji će se ispunjavati sljedeće godine, zbog smanjenja kupovne moći. Još uvijek nemamo velikih posljedica, ali je neminovno da će ih biti, jer mi ne možemo ostati izvan globalnih kretanja. Kriza je pogodila SAD i jedan dio Evrope, a najviše automobilsku industriju. S obzirom na to da su neke banke ograničile, a neke skroz obustavile plasmane kredita, potrošnja će biti otežana a samim tim i proizvodnja - rekao je Vidić.

Nema otkaza

U preduzećima u RS ističu da radnici, za sada, neće biti pogođeni krizom.

- Mi se pripremamo za prvi kvartal naredne godine, da ukoliko dođe do smanjenja proizvodnje, iznađemo alternativu, kako radnici ne bi bili oštećeni. Ako ne bude posla, ići ćemo na smanjenje smjena, ali ne i na otpuštanja - kazao je Savo Radić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana