Domaća preduzeća grade TE Stanari

Dijana Dujić
Domaća preduzeća grade TE Stanari

Doboj - Predstavnici kineske kompanije "Dongfang", generalnog izvođača radova na Termoelektrani u Stanarima kod Doboja, potpisali su juče ugovor sa tri kompanije iz Srpske, koje će biti angažovane na izgradnji ovog elektroenergetskog objekta.

Ugovore su potpisala preduzeća "MD Perić" iz Bijeljine i "Građ-promet" iz Doboja za izvođenje dijela građevinskih radova, te "Kors" iz Laktaša za izvođenje dijela elektroradova.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić, koja je izrazila zadovoljstvo što je kineska kompanija poslušala sugestiju resornog ministarstva i na izgradnji TE "Stanari" angažovala domaću građevinsku operativu.

Ona je dodala da će biti angažovano oko 1.200 radnika raznih profila iz RS, koji će raditi pod nadzorom 50 kineskih stručnjaka.

Golićeva je podsjetila da se vrijednost izgradnje TE "Stanari" procjenjuje na više od 400 miliona evra, dok će EFT uložiti još oko 150 miliona evra za modernizaciju rudnika "Stanari".

Tehnički direktor "Građ-prometa" Marinko Ilić rekao je da je ovo tek početak saradnje na izgradnji TE u Stanarima.

Ova firma radiće pripremne radove na izgradnji hidrantske mreže napajanja vodom za ovaj objekat.

- Na ovom projektu biće angažovano između 15 i 20 ljudi. Vrijednost projekta je oko 140.000 maraka, a rok za završetak radova je 30 dana - kazao je Ilić.

Firma "Kors" ugovorila je jednu od faza elektroinstalacijskih radova, odnosno pripremne radove za osvjetljenje na gradilištu, gradilišne ormare, te napajanje istih.

- Imamo ukupno 32 radnika, a na ovom projektu biće angažovano njih desetak. Vrijednost radova je oko 140.000 maraka, a rok za izvođenje je 5. april - objasnila je direktor preduzeća "Kors" Smilja Tepić.

Prema riječima tehničkog direktora TE "Stanari" Save Mirkovića, juče potpisani ugovori su u funkciji pripreme gradilišta za izgradnju TE "Stanari", te razvođenje električne energije i uvođenje prvih iskopa za temelje kotlovskog i turbinskog dijela.

On je objasnio da su kineskoj kompaniji dali spisak i reference svih domaćih firmi iz okruženja.

- Mi smo im asistirali, a konačnu odluku o izboru firmi donijeli su oni na bazi cijena, te tehničke i kadrovske opreme - istakao je Mirković.

Projekt menadžer u kompaniji "Dongfang" iz Kine Hu Min Šeng istakao je da će prilikom izgradnje TE poštovati sve zakone i propise, te naveo da će biti zaposleno više od hiljadu radnika.

Na pripremi i izgradnji objekata za potrebe termoelektrane iz obima radova EFT - Rudnik i Termoelektrana "Stanari", angažovano je još nekoliko domaćih preduzeća iz Banjaluke, Teslića i  Prnjavora.

Kamen temeljac

Golićeva je rekla da će 18. maja ove godine biti simbolično postavljen kamen temeljac, koji će označiti početak izgradnje ovog elektroenergetskog objekta.

- Prema ugovoru koji EFT ima sa kineskom kompanijom, krajem 2015. godine ova TE bi trebalo da se obrati našem ministarstvu za upotrebnu dozvolu. Mi smo izdali građevinsku i ekološku dozvolu i posebno je bitno da rad TE neće negativno uticati na život i zdravlje ljudi koji žive na ovim prostorima - kazala je Golićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana