Dolče i Gabana optuženi za utaju poreza

Agencije
Dolče i Gabana optuženi za utaju poreza

Milano - Modni kreatori Domeniko Dolče i Stefano Gabana našli su se pred sudom u Milanu zbog optužbi da su utajili 400 miliona evra.

Čuveni kreatorski par navodno je pokušao da izbjegne plaćanje poreza tako što je svoje brendove "D&G" i "Dolce&Gabbana" prodao holding kompaniji "Gado", osnovanoj 2004. u Luksemburgu, gdje su porezi niži.

Dok se u medijima uglavnom pominje cifra od oko 400 miliona evra na ime poreza koji su utajili, "Dejli mel" navodi da se radi o neprijavljivanju poreza na cifru od oko milijardu evra, prenijeli su portali.

Inspektori tvrde da su preduzeća prodata po cijeni od 360 miliona evra, što je oko trećina njihove prave tržišne vrijednosti.

Na ročištu u ponedjeljak advokat modnog dvojca zatražio poništavanje suđenja na osnovu nepravilnosti u obavještavanju oko sudskih postupaka, o čemu će sud donijeti odluku 14. decembra.

Kreatori odlučno odbacuju optužbe, ističući da su one apsurdne i zasnovane na "potpuno apstraktnim kalkulacijama" tržišne vrijednosti njihovih kompanija.

- Svako zna da nismo ništa učinili - napisali su dizajneri na 'Tviteru' kada je sud u Milanu naredio suđenje.

Ukoliko se ispostavi da su optužbe opravdane, dvojici poslovnih partnera prijeti kazna zatvora do pet godina. Kako je saopštilo tužilaštvo, u slučaj je umiješano još pet osoba, uključujući i poreskog savjetnika.

Suđenje počinje u trenutku kada je italijanski premijer Mario Monti izjavio da je vlada "u ratu" sa svima koji izbjegavaju porez.

Istraga

Istraga oko dizajnerskog dvojca "Dolce&Gabbana" počela je još 2008. godine na inicijativu Ministarstvo privrede i finansija Italije. U aprilu 2011. godine, sud nižeg stepena je odlučio da nema osnova za tužbu, međutim, u novembru prošle godine, Vrhovni sud tu odluku ukinuo je rekavši da je "izbjegavanje poreza po zakonu krivično djelo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana