Dolar gubi primat u trgovini naftom

Glas Srpske
Dolar gubi primat u trgovini naftom

LONDON - Zemlje Persijskog zaliva započele su tajne pregovore sa Rusijom, Kinom, Japanom i Francuskom da u trgovini naftom američki dolar zamijene sa nekoliko drugih valuta, piše u svom jučerašnjem izdanju britanski dnevnik "Indipendent", koji se poziva na neimenovane izvore iz arapskih država, prenijele su agencije.

Zbog pada vrijednosti dolara kao posljedice ekonomske krize, nekoliko zemalja planira da transakcije naftom više ne obračunava u američkoj valuti, nego da se u trgovinu naftom uključe japanski jen i kineski juan, evro, zlato, te nova neidentifikovana valuta planirana za zemlje u Savjetu za saradnju u Zalivu, uključujući Saudijsku Arabiju, Kuvajt i Katar, te Abu Dabi.

"Indipendent" piše da je upravo globalna finansijska kriza, uticala na planove niza zemalja da transakcije naftom više ne obračunavaju u dolarima.

- Pojačano nepovjerenje prema američkoj valuti već se ogleda u javno saopštenim namjerama Kine, Rusije, Francuske, Japana i više država iz regiona Zaliva, da svoje naftne transakcije obračunavaju u nacionalnim novčanim jedinicama, ili nekoj vrsti valutne korpe, a ne u dolarima - objašnjava "Indipendent" i dodaje da je vrijednost "zelene valute" naglo pala od prošle godine, kao i da bi taj trend lako mogao da se nastavi zbog rastućeg američkog buyetskog deficita.

Iran je prije nekoliko godina počeo da izvoz nafte naplaćuje u drugim valutama osim dolara, prvenstveno u evru, ali stvarna cijena iranske nafte i dalje je izražena u dolarima.

Britanski list zaključuje da je prijedlog o uvođenju novih obračunskih valuta plod ne samo konkretnih finansijskih računica, već i odraz novog svjetskog ekonomskog poretka.

Kriza

"Indipendent" piše da SAD više nisu dominantna ekonomska sila kao nekad. Finansijska kriza ostavila je Ameriku u velikim dugovima koji su bitno smanjili projektovani rast u najvećoj svjetskoj privredi. Zemlje sa brzo rastućim privredama, poput Kine, Brazila i Indije, mnogo bolje su, u poređenju sa SAD, prebrodile finansijsko-ekonomsku krizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana