Dokaz o porijeklu robe parkirao šlepere

Milijana Latinović
Dokaz o porijeklu robe parkirao šlepere

BANjALUKA - Domaći privrednici mogli bi uskoro početi plaćati penale zbog nemogućnosti poštovanja rokova isporuke do čega je doveo nedostatak obrasca kojim dokazuju porijeklo robe, koji je neophodan izvozno orijentisanim preduzećima, dok iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH uvjeravaju da trenutno na svim lokacijama u svim carinskim ispostavama ima EUR 1.

Direktor i vlasnik fabrike obuće “Dermal” iz Kotor Varoša Radenko Bubić rekao je za “Glas Srpske” da dva šlepera sa robom ovog preduzeća čekaju na terminalu u Banjaluci.

- Prošle sedmice smo se borili i nekako dobijali obrasce, a danas ne ide nikako. Dva kamiona čekaju i ne mogu otići jer nema obrasca EUR 1. Mogu oni otići i bez toga, ali onda na zapadu plaćaju carinu a to je i do 12 odsto skuplje i to niko neće da radi. U velikom smo problemu. Ne razumijem da moramo čekati obrazac - rekao je juče Bubić, naglasivši da iz “Dermala” ide šest šlepera sedmično, nekada i dva dnevno.

U istim problemima je i firma “Exclusive lingerie” koja nije mogla izvesti robu u prošli ponedjeljak kako je planirano, već tek krajem sedmice.

- Nije bilo obrazaca u carinskoj ispostavi Banjaluka. Koliko će vremena trebati da UIO izabere najpovoljnijeg ponuđača i odštampa obrasce vidjećemo. Potrebno je pod hitno nešto učiniti da ne dođemo u situaciju da svoju robu ne možemo izvoziti - rekao je tehnički direktor tog preduzeća Boris Tolimir.

Privredna komora RS zatražila je od UIO da riješi problem nedostatka obrazaca EUR 1.

- Obratio nam se određeni broj privrednih subjekata, članica Komore, koji se u posljednjih nekoliko dana suočavaju sa nedostatkom obrazaca EUR 1, što u znatnoj mjeri otežava izvoz domaćih proizvoda i dovodi do poskupljenja ukupnih troškova izvoza, pored svih problema sa kojim se privrednici Srpske i BiH svakodnevno suočavaju. Nedostatak tog obrasca može dovesti do nekonkurentije pozicije za naše izvozno orijentisane proizvođače, te do prestanka izvoza određenih proizvoda. Ukoliko se u što kraćem roku ne izvrši nabavka EUR 1 obrazaca izvoznici bi se mogli suočiti sa nemogućnošću ispunjavanja preuzetih ugovorenih rokova isporuka i plaćanjem penala zbog propuštenih rokova - istakli su u Privrednoj komori RS.

Sa druge strane, u UIO juče su rekli da na svim carinskim ispostavama ima obrazaca EUR 1.

- Prošle nedjelje je raspoređena određena količina koja je bila na zalihama. Izvršena je preraspodjela, tamo gdje ih je bilo više na stanju slalo se u carinsku ispostavu gdje ih je bilo manje. Prilično veliku zalihu obrazaca EUR 1 imaju i špedicije koje su ranije zadužile te obrasce i nisu ih još upotrijebile. Zato u ovom trenutku na svim lokacijama postoje obrasci EUR 1 - tvrdi načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO Ratko Kovačević.

Tender

Ratko Kovačević je rekao da je UIO na vrijeme raspisala tender za nabavku obrazaca EUR 1 i dodao da su pristigle tri ponude.

- Kada je trebalo potpisati ugovor sa prvorangiranim ponuđačem ta firma je odustala, pravdajući to da ne može potpisati ugovor jer su cijene koje su ponudili sada niske, s obzirom na brojna poskupljenja. Nakon toga je UIO željela potpisati ugovor sa druplasiranom kompanijom na tenderu, ali je i ona odustala. Treća ponuda nije bila kvalifikovana - objasnio je Kovačević i dodao da je odmah raspisan novi tender, te da je otvaranje ponuda zakazano za danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana