Dogovorena saradnja na promociji investicionih potencijala BiH u Turskoj

Srna
Foto: Vikipedija

SARAJEVO - Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (Fipa) Milica Marković i generalni konzul BiH u Istanbulu Siniša Mihailović razgovarali su o mogućnostima nastavka saradnje na promociji investicionih potencijala BiH za turske privrednike.

Fipa je u Ankari 16. marta potpisala Memorandum o saradnji sa Kancelarijom za investicije pri Predsjedništvu Turske radi pružanja podrške razvoju investicione saradnje dvije zemlje, stvaranja povoljnih uslova za poboljšanje ekonomske saradnje, te uspostavljanja direktnih kontakata između poslovnih krugova.

Prema zvaničnim podacima Centralne banke BiH, zaključno sa decembrom 2019. godine, investicije iz Turske su iznosile 405 miliona KM i Turska se nalazi na 11. mjestu na listi zemalja najznačajnijih stranih investitora u BiH, saopšteno je iz Fipe.

Sagovornici su saglasni da postoji značajan prostor za unapređenje priliva direktnih stranih investicija iz Turske, uvažavajući dobre odnose BiH i Turskom po svim osnovama, te pogodnosti koje BiH nudi poput nižih poreza, ugovora o slobodnoj trgovini, niže cijene električne energije i drugih operativnih troškova.

Markovićeva je s direktorom Predstavništva Spoljnotrgovinske komore BiH u Istanbulu Tarikom Šahmanom razgovarala o njihovom projektu koji se odnosi na promociju IT i turističkog sektora u Turskoj.

S tim u vezi dogovoreno je i učešće Fipe na događajima koji se planiraju organizovati, predstavljanje prilika i projekata iz ovih sektora, te razmjena informacija i korištenje promotivnih materijala i sektoriskih analiza koje Fipa radi za svaki sektor.

U 2020. godine ponovo je registrovan godišnji rast izvoza iz BiH u Tursku, a uvoz iz Turske u BiH je niži za sedam odsto u odnosu na 2019. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana