Dogovorena nova ulaganja Rafineriju nafte Brod

Svjetlana Tadić
Dogovorena nova ulaganja Rafineriju nafte Brod

Sankt Peterburg - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisustvovao je u ruskom gradu Sankt Peterburgu potpisivanju sporazuma između Sberbanke i "Zarubežnjefta" o finansiranju dalje rekonstrukcije i modernizacije Rafinerije nafte u Brodu.

Sporazum su potpisali predsjednik Upravnog odbora Sberbanke Herman Gref i generalni direktor "Zarubežnjefta" Sergej Kudrjašov sa kojima je Dodik razgovarao o nastavku ulaganja u Srpsku.

- Potpisivanje sporazuma je logičan nastavak naše obostrano korisne saradnje uključujući i inostranstvo. Sberbanka uspješno sarađuje sa "Zarubežnjeftom" ne samo u Rusiji, već i na Balkanu - rekao je Gref.

Kudrjašov je kazao da "Zarubežnjeft" putem svoje podružnice u Republici Srpskoj "Optima grupe" već ima uspješno iskustvo u saradnji sa Sberbankom, što je značajno uticalo na produžetak aranžmana.

- Uvjeren sam da će se potpisivanjem ovog sporazuma jačati saradnja između naše kompanije i banke na stranim tržištima i da će ona biti podignuta na još viši nivo - kazao je Kudrjašov.

Osim Rafinerije nafte ruska kompanija "Zarubežnjeft" je u procesu privatizacije postala vlasnik i Rafinerije ulja Modriča i lanca benzinskih pumpi "Petrol".

Dodik je učestvovao u radu 17. međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Rusije Vladimira Putina i njemačkog kancelara Angele Merkel.

Predsjednik RS je na marginama foruma imao više bilateralnih susreta, a razgovarao je, između ostalih, sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, ministrom inostranih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom, bivšim premijerom Izraela Ehudom Barakom, te ministrom ekonomije Hrvatske Ivanom Vrdoljakom.

Dodik je razgovarao i sa predsjednikom Upravnog odbora Vnješekonom banke Vladimirom Dimitrijevom i predsjednikom i zamjenikom predsjednika Upravnog odbora "Gasproma" Aleksejem Milerom i Aleksandrom Medvedevim. Vnješekonombanka finansijski je pratila ruske investitore u naftnu industriju RS, dok je glavna tema razgovora sa čelnicima "Gasproma" bila izgradnja kraka gasovoda "Južni tok" kroz Srpsku.

Pokrovitelj i glavni govornik na Međunarodnom ekonomskom forumu pod nazivom "Perspektive globalnih promjena - vrijeme odlučujućeg djelovanja", koji traje tri dana, je Putin s kojim je Dodik trebalo da se susretne. Putin je istakao da je period visokih prihoda od izvoza energije završen i da Rusija nema čarobni štapić kako bi to izmijenila. On je poručio da će Rusija nastaviti sa pokušajima da ograniči inflaciju i da će investirati 13,6 milijardi dolara iz državnog socijalnog fonda za razvijanje infrastrukture, prenijele su agencije.

Planirano je da Dodik na forumu u Sankt Peterburgu razgovara i sa više poslovnih ljudi o novim investicijama u Republiku Srpsku.

Na forumu učestvuje 190 direktora najvećih svjetskih kompanija i 428 direktora ruskih preduzeća, te delegacije iz 66 zemalja, a počasni gost je njemački kancelar Angela Merkel.

Ruski mediji

Prisustvo predsjednika RS Milorada Dodika forumu u Sankt Peterburgu izazvalo je veliko interesovanje ruskih medija.

- Tokom boravka u Sankt Peterburgu Dodik je dao više intervjua ruskim medijima - saopšteno je iz Kabineta predsjednika RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana