Dogovor o primjeni sporazuma o uzjamnoj trgovini

Agencije
Dogovor o primjeni sporazuma o uzjamnoj trgovini

Ženeva - Predstavnici Rusije i SAD obavijestili su u Ženevi generalnog direktora Svjetske trgovinske organizacije (STO) Paskala Lamija da povlače primjedbu o neprimjenjivanju sporazuma STO na uzajamnu trgovinu, prenose agencije.

Maksim Medvedkov, direktor odsjeka za trgovinske pregovore u ruskom Ministarstvu ekonomskog razvoja, rekao je da je to postalo moguće pošto su SAD ukinule amandman na zakon Džekson-Venika iz 1974. godine, prenosi agencija Interfaks.

Medvedkov je naglasio da je ovim okončan višegodišnji period “hladnog trgovinskog rata” u odnosima između dvije strane.

- Trgovina između Rusije i SAD sada se reguliše sporazumima STO te će ruske kompanije moći da koriste mehanizme ove organizacije za zaštitu svojih interesa na velikom američkom tržištu, da povećavaju izvoz i investicije - izjavio je Medvedkov.

Rusija je 22. avgusta ove godine postala član STO, ali se do sada u trgovini između SAD i Rusije nisu primjenjivali propisi i principi

Organizacije jer Kongres u Vašingtonu nije ukinuo amandman Džekson-Venika.
Amandman, koji je dobio ime po kongresmenima Henriju Džeksonu i Čarlsu Vaniku, usvojen je 1974. godine radi ograničenja trgovine s tadašnjim

Sovjetskim Savezom i drugim netržišnim ekonomijama dok ne dozvole slobodnu emigraciju.

Ove restrikcije se praktično ignorišu od 1989. godine, ali sam amandman bio je prisutan i predstavljao je prepreku u rusko-američkim trgovinskim odnosima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana