Dogovor o gasovodu do kraja juna

Glas Srpske
Dogovor o gasovodu do kraja juna

BUDIMPEŠTA - Politički dogovor o gasovodu "Nabuko", koji će Evropu snabdijevati kaspijskim i azijskim gasom, trebao bi biti postignut do kraja juna ove godine, rekao je mađarski premijer Ferenc Đurčan na konferenciji o tom projektu u Budimpešti, objavio je business.hr.

Đurčan je istakao da je riječ o velikom zajedničkom evropskom projektu, vrijednom gotovo deset milijardi evra, a ne projektu grupe energetskih kompanija, kojim bi se evropskim zemljama trebao početi dopremati gas od 2013. godine.

Evropska unija, dodao je, trebala bi osigurati najmanje 200 do 300 miliona evra iz sopstvenih sredstava za njegovu realizaciju.

Konferencija u Budimpešti, koja je počela u ponedjeljak radnom večerom i bilateralnim sastancima, okupila je predstavnike vlasti šest zemalja koje učestvuju u projektu, odnosno Njemačke, Austrije, Bugarske, Mađarske, Rumunije i Turske, te predstavnike dobavljača i tranzitnih zemalja - Azerbejdžana, Gruzije, Iraka, Kazahstana i Turkmenistana.

EU predstavljaju češki premijer Mirek Topolanek i povjerenik za energetiku Andris Piebalgs. Prisutni su i rukovodioci Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i direktor "Nabuka" Rajnhard Mišek.

Gasovod "Nabuko", dug 3.400 kilometara i maksimalnog kapaciteta 31 milijardu prostornih metara gasa, snabdijevaće Evropu kaspijskim i azijskim gasom, a trebalo bi da pokrije pet odsto evropskih potreba za gasom.

Gasovod će povezati centralnu Aziju s Austrijom, prolazeći preko Gruzije, Turske, Bugarske, Rumunije i Mađarske. Radovi bi trebali početi ove i biti završeni do 2012. godine, a sprovešće će ih konzorcijum šest energetskih kompanija - austrijski OMV, mađarski MOL, rumunski "Transgaz", bugarski "Bulgargaz", turski "Botas" i njemački RWE

Zapreke

Projekat sporo napreduje zbog političkih i ekonomskih zapreka. Najveća zapreka je pomanjkanje političke volje, jer bi komercijalna održivost projekta mogla biti dovedena u pitanje ako se ne osigura gas iz Irana.

Iran je spreman isporučivati gas, ali trenutno nije diplomatski prihvatljiv za EU i SAD, koje podržavaju projekat. Probleme izaziva i Turska, a bez garantovane snabdjevenosti i političkog dogovora učesnika neizvjesno je i samo finansiranje projekta što odbija potencijalne dobavljače gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana