Dobro upravljanje privlači ulagače

Daliborka Sekulić
Dobro upravljanje privlači ulagače

BANjA LUKA - Korporativno upravljanje preduzeća sa službenog berzanskog tržišta značajno je unaprijeđeno u odnosu na prethodnih nekoliko godina, izjavio je juče u Banjoj Luci pomoćnik direktora Banjalučke berze Darko Lakić.

- S obzirom na to da je korporativno upravljanje jedan od najvažnijih aspekata razvoja tržišta kapitala, uvijek postoji prostor za njegovo dodatno unapređenje. Kompanije sa dobrim korporativnim upravljanjem imaju veće šanse da privuku investitore - kazao je Lakić.

Banjolučka berza i IFC (International Finance Corporation) organizovali su u Banjoj Luci dvodnevni trening čiji je cilj  unapređenje korporativnog upravljanja preduzeća sa službenog berzanskog tržišta Banjalučke berze.

Trening je juče održan za osam odabranih preduzeća sa Banjalučke berze i predstavlja završnu aktivnost Projekta sa ciljem unapređenja korporativnog upravljanja koji su početkom godine započeli Berza i IFC.

IFC je na primjeru osam preduzeća vršio istraživanje nivoa korporativnog upravljanja na osnovu bodovnog sistema, Scorecard.

Projekt menayer IFC-a za BiH u Projektu korporativnog upravljanja Merima Zupčević kazala je da je Scorecard pokazao na kojem je nivou određena kompanija kada se radi o primjeni određenih standarda.

- Scorecard je testiran na osam uspješnih kompanija iz BiH a to su: "Destilacija" i "Banja Vrućica" iz Teslića, "Kosig Dunav", "Nova banka", "Banjalučka pivara", "Telekom", "Tržnica" i "Meridian" - kazala je Zupčevićeva.

Banjalučka berza danas će drugi dio treninga, kazao je Lakić, posvetiti obuci predstavnika 30 preduzeća sa slobodnog berzanskog tržišta u vezi sa objavljivanjem informacija na portalu Berze.

- Ovom obukom ovlašćena lica iz preduzeća naučiće da samostalno objavljuju informacije na Internet portalu Berze. Na ovaj način preduzećima će biti omogućeno da direktno iz svojih kancelarija pristupaju sistemu Berze i objavljuju informacije o preduzeću - kazao je Lakić i dodao da je ovo jedan o bitnih elemenata korporativnog upravljanja preduzeća.

"Tržnica"

Portparol "Tržnice", jedne od osam kompanija koje su učestvovale u Projektu korporativnog upravljanja, Nataša Baštinac kazala je da "Tržnica" prati najnovije trendove i koristi najnovije metode upravljanja, što se pozitivno odrazilo na poslovanje kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana