Dobojska Bosanka pred gašenjem

Milka Milunović
Dobojska Bosanka pred gašenjem

DOBOJ - Ni dvije godine poslije pokretanja stečaja u dobojskoj "Bosanki", ništa konkretno nije urađeno kada je riječ o prodaji nekretnina fabrike i isplati oko milion maraka duga prema stotinjak radnika.

Radnici kažu da je ovo preduzeće za preradu voća i povrća pred likvidacijom i gašenjem, jer je imovina fabrike u značajnoj mjeri obezvrijeđena, stečaj predugo traje, a veći dio mašina je pod sumnjivim okolnostima odvezen iz fabričkog kruga.

- Stečaj traje predugo i smatram da su radnici najveće žrtve zbog odugovlačenja sa ovim poslom. Stečaj su tražili radnici i sindikat, zbog složenih ekonomskih problema i nemogućnosti organizovanja proizvodnje u fabrici - rekao je pomoćnik ministra za poljoprivredu i prehrambenu industriju RS Vid Kopanja. Dodao je da je do 2001. godine bio na funkciji generalnog direktora "Bosanke" i da je i tada bilo mnogo teškoća da ovo preduzeće održi proizvodnju i obezbijedi plasman proizvoda na tržištu.

U Sindikatu poljoprivrede i prehrambene industrije RS smatraju da je za probleme sa stečajem u "Bosanki" najodgovorniji stečajni upravnik Radomir Jokić, koji je, smatraju radnici, do sada trebao da završi posao i isplati obaveze prema povjeriocima.

- Radnici su nezadovoljni i žalili su se na Jokića. Smatraju da on namjerno usporava posao i da ne radi za dobro fabrike i radnika - rekao je predsjednik Sindikata Jovo Jovanović.

Dodaje da su radnici "Bosanke" ogorčeni zbog rasprodaje skupocjenih mašina po bagatelnim cijenama.

- Na primjer, mašina za tetra-pak vrijedna 1,5 miliona KM koju je "Bosanki" poklonila japanska vlada, prodata je za samo 30.000 KM - istakao je Jovanović.  

Radomir Jokić priznaje da pune dvije godine stečaj nije odmakao dalje od početka, ali odbacuje sve optužbe sindikata da je on odgovoran za to.

- Došao sam u problematičnu fabriku u kojoj nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Drugim riječima, nekretnine fabrike nisu bile upisane u zemljišno-knjižnom odjeljenju Osnovnog suda Doboj, tako da se nije znalo čime fabrika raspolaže. U takvoj situaciji nemoguće je organizovati licitaciju za prodaju imovine fabrike u stečaju - tvrdi Jokić.

On smatra da bi do juna mogao da se riješi problem upisa nekretnina.

Dugovi

- Knjigovodstvena vrijednost "Bosanke" je 7,7 miliona KM, dok dugovi iznose devet miliona KM - naglasio je Jokić. Dodaje da je za oko sto radnika "Bosanke" Vlada RS iz sredstava Socijalnog programa obezbijedila povezivanje radnog staža i oni su upućeni Zavodu za zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana