Dobit šest miliona KM

Marina Čigoja
Dobit šest miliona KM

Banjaluka - Penzijski rezervni fond (PREF) RS ostvario je u prošloj godini neto dobit od 6,02 miliona maraka, rekao je juče direktor ovog fonda Darko Lakić.

Lakić je poslije sastanka sa ministrom rada i boračko-invalidske zaštite RS u ostavci Petrom Đokićem rekao da su najznačajniji prihodi PREF-a i dalje prihodi od dividendi koji su lani iznosili 11,9 miliona KM.

On je naglasio da je ostvaren i značajan rast prihoda od kamata po osnovu investicija u obveznice i depozite i to sa 254.000 u 2011. na 1,9 miliona KM u 2012. godini.

- Svakako najznačajniji rezultat je to što smo u 2012. godini ostvarili prihode od kamata od 1,9 miliona KM. Taj podatak ima dodatnu težinu ako znamo da su prije dvije godine, kada smo počeli sa radom, imovinu PREF-a činile isključivo akcije, dok smo 2012. godinu završili sa 32 miliona KM imovine u obveznicama i depozitima, i pored toga što smo u decembru prošle godine Fondu PIO RS isplatili dividendu od 6,3 miliona KM po osnovu dobiti iz 2011 - rekao je Lakić.

On je naglasio da je dobit PREF-a u 2012. manja u odnosu na 2011. godinu kada je bila 11,5 miliona, a da je značajan razlog to što su lani priznali rashode od 4,7 miliona KM zbog otpisa akcija deset firmi kod kojih je stečajni postupak u toku.

Lakić je dodao da će zbog stečajeva u idućim godinama PREF imati oscilacije u dobiti.

- Moguće je da ćemo jedne godine imati gubitak kada budemo otpisivali ta preduzeća, ali poslije tog perioda sigurno možemo ostvarivati značajno veću dobit nego što je bila i ove i prošle godine - naglasio je Lakić.

Lakić je istakao da bi krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca trebalo da bude održana Skupština PREF-a, odnosno Upravni odbor Fonda PIO koji će donijeti odluku kad i na koji način će biti raspoređena dividenda Fondu PIO.

Ukupni troškovi poslovanja PREF-a lani su iznosili 765.000 KM, a Lakićeva plata iznosi 2.700 KM. Revizorska kuća “Dilojt” dala je pozitivno mišljenje finansijskim izvještajima PREF-a i Društva za upravljanje PREF-om za 2012. godinu.

Đokić je rekao da je veoma zadovoljan dosadašnjim radom PREF-a i da je njegovo postojanje potpuno opravdano.

- U protekle dvije godine PREF je svojim aktivnostima značajno unaprijedio upravljanje portfeljom odnosno imovinom koju je svojevremeno Fond PIO dobio na upravljanje. Prava je šteta što i prije nismo imali ovakvu instituciju koja bi kvalitetnije upravljala ovom imovinom - naglasio je Đokić.

On je naglasio da je PREF svojim djelovanjem na berzi značajno doprinosio stabilnosti berzanskog poslovanja.

- S druge strane, direktna korist koju penzioneri RS imaju od PREF-a jeste da se štiti kapital koji je njima pripao kroz privatizaciju i što obezbjeđuju dobit, odnosno dividendu koja se uplaćuje Fondu PIO za podršku tekućoj isplati penzija - naglasio je Đokić.

Tužbe

Lakić je kazao da tamo gdje ustanove da većinski akcionari preduzeća nemaju dobre namjere i da bi imovina PREF-a mogla biti ugrožena pokreću tužbe.

 - Trenutno imamo 15 pokrenutih tužbi protiv preduzeća i odgovornih lica - naglasio je Lakić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana