Dobit mikrokreditnih organizacija skočio za 62 odsto

Anita Janković-Rečević
Dobit mikrokreditnih organizacija skočio za 62 odsto

Banjaluka - Mikrokreditne organizacije iz RS u prvom kvartalu ove godine zaradile su 4,24 miliona maraka, što je za čak 62 odsto više u odnosu na isti period lani, navedeno je u najnovijem izvještaju Agencije za bankarstvo RS.

Prema podacima iz izvještaja Agencije za bankarstvo RS o stanju u bankarskom sektoru za prvi kvartal ove godine, navedeno je da je neto dobit mikrokreditnih društava na kraju marta ove godine iznosila 4,167 miliona KM, što predstavlja rast od 59 odsto u odnosu na prvo tromjesečje  lani. Navedeno je da je devet društava iskazalo dobit od 4,170 miliona KM, dok je jedno poslovalo sa gubitkom od 3.000 maraka.

- Neto višak prihoda nad rashodima mikrokreditnih fondacija na kraju prvog kvartala ove godine iznosio je 75.000 KM. Pozitivan finansijski rezultat prikazala je jedna mikrokreditna fondacija u iznosu od 79.000 maraka, dok su dvije poslovale u gubitku i iskazale manjak prihoda nad rashodima u ukupnom iznosu od 4.000 maraka - navedeno je u izvještaju.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, mikrokreditne organizacije iz Srpske u periodu od januara do marta ove godine povećale su prosječnu ponderisanu efektivnu kamatnu stopu na dugoročne kredite za 0,44 odsto u odnosu na ponderisani prosjek u 2018. godini, dok je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na kratkoročne kredite značajno smanjena i to za 7,58 odsto u odnosu na lanjski prosjek.

- Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa u prvom kvartalu kod dvije mikrokreditne organizacije iznosila je od 10,1 do 14,5 odsto, kod sedam njih u rasponu od 21,27 do 25,11 odsto, dok su tri mikrokreditne fondacije plasirale kredite po kamatnoj stopi u rasponu od 34,53 do 44,64 odsto. Jedna mikrokreditna organizacija je plasirala kratkoročne kredite u pojedinačnom iznosu do 400 KM i sa rokom otplate do 30 dana i nije u obavezi da iskaže efektivnu kamatnu stopu, dok jedna uopšte nije imala kreditnih aktivnosti jer je dozvolu za rad dobila krajem decembra prošle godine - stoji u izvještaju Agencije.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da poslovanje mikrokreditnih organizacija oslikava stvarnu sliku života u Srpskoj.

- Kako opada nivo prihoda domaćinstava, a raste nelikvidnost privrede, tako se povećava potreba za korišćenjem brzih kredita, što automatski utiče na veću dobit mikrokreditnih organizacija. Njihovo poslovanje pokazuje da vlada besparica, da građani imaju nedovoljna lična primanja, što povećava interesovanje za male finansijske pozajmice - rekao je Pavlović. Dodao je da su mikrokreditne organizacije glavna rješenja za male, privatne biznise jer obezbjeđuju finansiranje bez obzira na to koliko mala bila poslovna aktivnost kojoj se građani okreću. 

 Procedure

Zoran Pavlović kaže da se, uprkos visokim kamatnim stopama, građani okreću mikrokreditnim organizacijama, zbog jednostavnih procedura i brze isplate novca.

- Čest razlog je i taj što građani sa poslovnim bankama ne mogu dogovarati male aranžmane na nivou od 1.000 do 2.000 KM i onda tu nastupaju mikrokreditne organizacije - rekao je Pavlović i savjetovao građane da paze na visinu kamate kada odluče da se zaduže. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana