Dobit Aure veća od milion maraka

Željka Kokot
Dobit Aure veća od milion maraka

Banjaluka - "Osiguranje Aura" Banjaluka završilo je 2015. sa neto dobiti većom od milion KM, što predstavlja rast u odnosu na prethodnu godinu za 50 odsto.

Fakturisana premija istovremeno je iznosila oko devet miliona maraka i povećana je za oko 20 odsto u poređenju sa 2014. godinom.

Direktor "Osiguranja Aura" Miodrag Čoprka kaže da su ovi rezultati plod domaćinskog pristupa uprave i svih zaposlenih.

- "Osiguranje Aura" je u prošloj godini ostvarilo najveću premiju i neto dobit do sada i izuzetno smo zadovoljni ostvarenim rezultatima. Pored toga što smo konstantno imali pokrivene tehničke rezerve i adekvatnost kapitala, uspjeli smo ostvariti rast premije od oko 20 odsto ili 1,5 miliona KM u odnosu na 2014. i zaključiti godinu sa približno devet miliona KM fakturisane premije. Budući da smo željeli realno prikazati rezultate poslovanja, svjesno smo povećali rezervacije blizu 40 odsto, a i pored toga ostvarili neto dobit veću od milion KM, što predstavlja porast od 50 odsto. Svjesno smo težili ka većem rastu dobiti u odnosu na premiju iz prostog razloga što nam je primat sigurno i stabilno društvo - rekao je Čoprka i dodao da su isplatili dividendu u iznosu od 160.000 KM Akcijskom fondu i Fondu za restituciju RS koju u posljednjih pet godina, od kada je društvo dokapitalizovano, isplaćuju bez dana kašnjenja.

Među ključnim pomacima koji su ostvareni u prošloj godini Čoprka navodi dobijanje dozvole za ostale vrste neživotnih osiguranja, završetak zgrade u kojoj je sjedište društva i proširenje poslovanja na tržište FBiH.

- Dozvolu za ostale vrste neživotnog osiguranja dobili smo na bazi povećanja kapitala iz vlastitih izvora, odnosno iz akumulacije dobiti iz prethodnih godina. To je dokaz da je vlasnička struktura društva pokazala opredijeljenost ka dugoročnom i stabilnom radu na tržištu. Kada su u pitanju nove usluge koje nudimo našim osiguranicima, posebno bih istakao djelimično i potpuno kasko osiguranje, osiguranje imovine, putničko - zdravstveno osiguranje, osiguranje radnika, osiguranje robe u transportu i osiguranje od odgovornosti. Novom paletom usluga zaokružili smo kompletnu ponudu neživotnih osiguranja prema našim osiguranicima i tako postali još konkurentniji. I dalje ćemo nastojati da svakog klijenta bolje upoznamo s našim proizvodima, koji su kreirani u skladu s njihovim potrebama i zahtjevima. Svjesni smo da samo ovakvim pristupom možemo povećati povjerenje osiguranika, koji će kompletnu brigu o svojim rizicima povjeriti našem društvu - ističe Čoprka.

"Osiguranje Aura" i za ovu godinu ima ambiciozne planove. Cilj je povećati tržišno učešće u RS i FBiH otvaranjem novih prodajnih mjesta. U 2015. otvorena su tri nova prodajna mjesta i pored centrale u Banjaluci društvo ima 21 prodajno mjesto u RS i filijalu u Sarajevu.

"Osiguranje Aura" radiće i na interakciji sa osiguranicima.

- U planu je unapređenje interakcije sa osiguranicima kako zbog približavanja oblasti osiguranja našim klijentima, tako i zbog ispitivanja potreba tržišta. Posebno ćemo nastojati da se približimo mlađoj i populaciji srednjih godina putem informaciono-komunikacionih tehnologija. Dosadašnji rezultati prvenstveno pokazuju da nas osiguranici prepoznaju kao sigurnu i pouzdanu kuću. Ukazano povjerenje želimo opravdati kroz brzu i efikasnu uslugu i dalje unapređenje poslovanja prema klijentima u skladu s njihovim individualnim potrebama. Smatramo da klijentima treba vratiti povjerenje u osiguranje kao najjeftiniji oblik zaštite teško stečene imovine - naveo je Čoprka.

"Osiguranje Aura" prisutno je na tržištu osiguranja RS od 2007. godine kada je dobilo dozvolu za obavljanje obaveznog osiguranja od autoodgovornosti.

- Stavljanjem načela profesionalnosti i pouzdanosti u prvi plan i pružanjem kvalitetne, optimalne i brze usluge svim osiguranicima, "Aura" je u proteklih osam godina postala prepoznatljiva na tržištu osiguranja - kaže Čoprka i dodaje da je ključni motiv u poslovanju jedne od rijetkih domaćih osiguravajućih kuća kreiranje dugoročne konkurentske pozicije na tržištu osiguranja bazirane na zadovoljstvu i povjerenju osiguranika i poslovnih partnera.

Stoprocentna isplata odštete

Broj odštetnih zahtjeva u 2015. godini bio je veći u odnosu na 2014. za više od 30 odsto. U prošloj godini isplaćeno je 1,8 miliona KM na ime štete, što je povećanje od blizu 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

- Nije bilo neisplaćenih, a riješenih odštetnih zahtjeva. Stopa efikasnosti u rješavanju odštetnih zahtjeva iznosila je 85,73 odsto, a stopa efikasnosti u isplati odštetnih zahtjeva 100 odsto. To nas svrstava u sam vrh osiguravajućih društava u ovom segmentu poslovanja. Pored toga, prosječan rok od kompletiranja potrebne dokumentacije do isplate odštetnih zahtjeva je ispod 17 dana. Zadovoljstvo i povjerenje klijenata gradimo upravo kroz ovako efikasnu obradu odštetnih zahtjeva, tako da nam u velikom procentu zadovoljni klijenti kojima isplatimo štetu postanu najvjerniji osiguranici - istakao je Miodrag Čoprka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana