Dobavljači Tuš trejda ostaju bez miliona KM

Marina Čigoja
Dobavljači Tuš trejda ostaju bez miliona KM

Banjaluka - Domaći privrednici ostaće bez miliona, jer su male šanse da u stečajnom postupku naplate ozbiljniji dio duga od slovenačke firme "Tuš trejd" od koje potražuju 20,6 miliona maraka.

Scenario od kojeg su domaći dobavljači najviše strahovali počeo je da se ostvaruje nakon što je u "Tuš trejdu" u ponedjeljak otvoren stečajni postupak. Problem je što "Tuš trejd" gotovo da i nema imovine koja bi u stečajnom postupku mogla biti unovčena kako bi potraživanja privrednika bila namirena. Na to su privrednici mjesecima upozoravali, ali je Opštinski sud u Bihaću, ipak, donio odluku o otvaranju stečaja.

"Tuš trejd" je prestao da radi u oktobru prošle godine i domaćim dobavljačima ostao dužan milione. "Tuš trejd" je povezana firma sa jednim od vodećih trgovačkih lanaca u regionu "Tuš", koji je u BiH stigao 2006. godine. Ključni trenutak dogodio se 2009. godine kada je "Tuš", koji je imao više tržnih centara u BiH, podijeljen na dvije firme - "Tuš" i "Tuš trejd". Na "Tušu" je ostala sva imovina, dok se "Tuš trejd" bavio samo trgovinom u objektima koje je iznajmljivao od "Tuša" i poslovao sa dobavljačima robe na osnovu čega je godinama gomilao dugovanja prema njima. Obaveze "Tuš trejda" za više od 20 miliona nadmašuju njegova potraživanja.

Privrednici su jedinstveni u ocjeni da će poslije otvaranja stečaja teško naplatiti potraživanja. Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kazao je da su neophodne dodatne analize kako bi se vidjelo da li postoje mogućnosti da se uveća stečajna masa od čega će i zavisiti u kojem procentu će biti namireni povjerioci.

- Dosadašnja iskustva govore da je takva potraživanja moguće namiriti u izuzetno malim procentima. Zbog toga smatramo da je još jednom potrebno analizirati sve što je prethodilo stečaju i vidjeti da li postoji mogućnost da se stečajna masa uveća. Međutim, ne može se očekivati da to bude u nekom značajnom iznosu - naglasio je Blagojević.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić plaši se da će oni koji su nesavjesno poslovali izmaći ruci pravde i nestati sa milionima domaćih privrednika.

- Sumnjam da će domaći dobavljači biti namireni, jer "Tuš trejd" ima mizernu imovinu - naglasio je Bojić.

Dio dobavljača podnio je zajedničku tužbu protiv "Tuš trejda", a njihov advokat Senad Bilić kazao je da se krivični postupak odvija odvojeno od stečaja.

- Krivični postupak je u toku i mi smo u prijavi tražili donošenje privremene mjere kojom bi bila zabranjena bilo kakva statusna promjena, ali to nije prihvaćeno i stečaj je otvoren. Stečaj se otvara onda kada su potraživanja veća od imovine firme. "Tuš trejd" nema stečajne mase. Ovdje je imovina minimalna, a potraživanja ogromna, tako da je teško očekivati da će dobavljači bilo šta naplatiti - kaže Bilić.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH podnijela je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv "Tuš trejda" zbog sumnje da je oštetio budžet za više od pola miliona KM. Tužilaštvo je otvorilo postupak protiv "Tuš trejda".

Ispitno ročište

U Opštinskom sudu u Bihaću istakli su da će ispitno ročište, na kojem će ispitati prijave potraživanja stečajnih povjerilaca "Tuš trejda", biti održano 29. maja ove godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana