Dobavljači iz RS ne napuštaju Konzum

Marijana Miljić
Dobavljači iz RS ne napuštaju Konzum

Banjaluka - Većina dobavljača u Srpskoj nastaviće da isporučuje robu "Konzumu", a obaveze prema njima i milionske dugove izmiriće "Merkator", koji bi u avgustu trebalo da preuzme ovaj trgovački lanac.

Dogovor o isporuci robe postignut je u petak u Banjaluci na sastanku dobavljača iz RS sa menadžmentom "Konzuma" i "Merkatora".

Vlasnik "Krajina-klasa" Banjaluka Saša Trivić naveo je da im je predstavljen plan prelaska "Konzuma" pod okrilje "Merkatora".

- Čelnici ovih trgovačkih lanaca zamolili su nas za podršku u ovom prelaznom periodu, jer nemaju mogućnosti da obezbijede dodatni novac. Većina dobavljača izrazila je spremnost da nastavi sa isporukom robe "Konzumu" kako bi on preživio do momenta kada ga preuzme "Merkator". Očekujemo da taj posao bude završen u avgustu - kazao je Trivić i dodao da je situacija sada puno bolja nego prije mjesec i da ide sve u dobrom smjeru.

Direktor "Konzuma" u BiH Tomislav Bagić takođe očekuje da u avgustu "Merkator" preuzme "Konzum".

- Činimo sve da taj rok bude ispoštovan. Nastojimo da sve uradimo u najkraćem mogućem roku i ne vidim u ovom trenutku niti jedan razlog da on ne bude ispoštovan. "Merkator" će nakon preuzimanja "Konzuma" preuzeti na sebe i sve obaveze prema dobavljačima. U novoj kompaniji će biti obezbijeđeno i redovno plaćanje obaveza prema svima. To je najsnažnija poruka i garancija koja je u ovom trenutku poslata dobavljačima - kazao je Bagić i dodao da "Konzum" posluje sa 1.200 dobavljača.

Garancije za novu dimenziju partnerstva stižu i iz "Merkatora", a predsjednik uprave ovog trgovačkog lanca Tomislav Čizmić rekao je da "Merkator" u BiH odstoji te da će osnovati i preduzeće u RS sa sjedištem u Banjaluci.

- "Merkator" se vraća i u RS i preuzeće sve obaveze koje "Konzum" ima prema svojim poslovni partnerima. Ne znamo trenutno koliko se od 70 miliona evra toga duga odnosi na RS, a koliko na FBiH - kazao je Čizmić i dodao da nema nijedne prepreke za preuzimanje "Konzuma".

"Konzum i "Merkator" posluju u sastavu posrnulog hrvatskog koncerna "Agrokor". Hrvatski koncern je polovinom 2014. godine, nakon duge bitke, uspio da preuzme slovenački "Merkator" te je sve njegove prodajne objekte u BiH rebrendirao i utopio u "Konzum". To se nakon skoro tri godine pokazalo pogrešnim potezom, a posebno kada je "Agrokor" pod teretom dugova dospio na ivicu bankrota.

Gluhaković

Sastanku u Banjaluci prisustvovao je i ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković, koji je naveo da Vlada u funkciji medijatora čini sve da što kvalitetnije zaštiti dobavljače, proizvođače i distributere.

- Podržaćemo sve ono što ide u dobrom pravcu, a to je da sve ono što isporuče naši distributeri i dobavljači bude plaćeno. To je naš cilj - kazao je Gluhaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana