Do sada izdato 50 TIR karnet dozvola

Vedrana Kulaga
Do sada izdato 50 TIR karnet dozvola

BANjA LUKA - Spoljnotrgovinska komora BiH od polovine februara ove godine izdala je oko 50 TIR karnet dozvola, carinskih dokumenata kojim se prevoznicima pojednostavljuju carinske formalnosti u međunarodnom prevozu robe, kazali su "Glasu Srpske" u Komori.

Ističu da je od početka izdavanja ovih dokumenata prevoznicima olakšano međunarodno kretanje robe preko granica sa carinskim pečatom.

- Posjedovanje ovih dokumenata omogućava prevoznicima lakše carinjenje i ubrzava prelazak robe preko granice - rekli su u Komori.

TIR karnet je standardizovani carinski dokument kojim se pojednostavljuju carinske formalnosti oko transporta robe pod carinskim obilježjem, a predstavlja i međunarodnu važeću garanciju za robu koja se prevozi. 

- Kada prevoznik ima TIR karnet roba se pečati na polaznoj carinarnici, a u karnet se unosi šifra pečata. Po dolasku na bilo koju carinsku ispostavu, carinik samo pregleda da li je došlo do oštećenja tog pečata i vozilo može da ide dalje - objasnili su u Komori.

Direktor preduzeća "Unaprod" iz Kozarske Dubice Mile Arsenić, koje je među prvima uvelo ovaj standardizovani carinski dokument, kazao je da je sada značajno olakšan izvoz domaćih proizvoda.

- Roba se sada uz TIR karnet bez ikakvih problema prevozi do bilo koje destinacije - rekao je Arsenić.

On je naglasio da posjedovanje TIR karneta eliminiše čekanje na granicama, čime se ubrzava i olakšava transport proizvoda.

- Iako smo među posljednjima u Evropi počeli sa izdavanjem i korišćenjem ovih dozvola, pozitivni efekti već su vidljivi - dodao je Arsenić.

CEMT dozvola nije uslov za dobijanje TIR karneta.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da je sistem TIR uveden sa ciljem da se maksimalno olakša međunarodno kretanje robe pod carinskim obilježjem, sa minimalnim kontrolama i stajanjima na granicama. 

- Prema Konvenciji TIR, roba se uz upotrebu ovog dokumenta može prevoziti u drumskom vozilu ili kontejneru čiji su prtljažni prostori oblikovani tako da onemogućavaju svaki pristup u njihovu unutrašnjost poslije stavljanja carinskog obilježja - rekli su u Upravi.

Prednosti

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da su prednosti TIR sistema za sve karike u lancu međunarodnog tranzitnog prevoza robe višestruke.

- Smanjuju se troškovi transporta robe, olakšava kretanje robe u tranzitu primjenom standardizovane regulative i dokumentacije koja je pojednostavljena. Kompanije više ne moraju polagati bankarsku garanciju na granicama tranzitnih zemalja, nego je sam TIR karnet garancija za eventualne zloupotrebe - kažu u Upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana