Do novca lakše uz garancije Garantnog fonda

 Milijana Latinović
Do novca lakše uz garancije Garantnog fonda

BANjALUKA - Garantni fond Republike Srpske odobrio je do sada garancije u iznosu od 38,48 miliona maraka za ublažavanje posljedica pandemije virusa korona, a u preduzećima kažu da je svaki fening podrške šansa više u poslovanju.

Cilj ovog fonda je olakšavanje pristupa finansijskim sredstvima za mikro, mala i srednja preduzeća izdavanjem garancije za obezbjeđenje potraživanja po kreditu koji odobri finansijska organizacija.

Prema podacima navedenim na internet stranici Garantnog fonda, do sada su odobrene 392 garancije za nešto više od 57 miliona maraka kredita privrednih subjekata. Iznos garancije je 70 odsto ukupnog iznosa kredita.

Među preduzećima kojima je u ovoj godini odobrena garancija je i bilećka mljekara “Pađeni” koja je dobila podršku za kredit od 500.000 maraka.

- Garancija ima višestruko značenje. Korisnik kredita obezbjeđuje pola garancije, a pola Garantni fond, što je olakšavajuća okolnost kada su neophodna obrtna sredstva. Osnivanje te linije pomoći je izuzetno dobra odluka Vlade RS - rekao je za “Glas Srpske” vlasnik mljekare “Pađeni” Nenad Vukoje.

Naglasio je da, uz probleme koje su donijeli pandemija i sukob na istoku,  inflacija traži dodatna sredstva.

- Potrebno nam je mnogo više obrtnih sredstava danas za neke stvari koje nabavljamo za mjesec, nego što je to bio slučaj ranije, kada se sve moglo obezbijediti sa znatno manjim iznosom - kazao je Vukoje.

Garancije su u martu ove godine odobrene i firmi “Kozara drvo” iz Kozarske Dubice za kredit u iznosu od 200.000 maraka.

- Garancije znače mnogo. Uz takvu saradnju sa bankama mnogo je lakše doći do kredita za nabavku opreme. Posljedice pandemije su dugoročne i nije to samo pandemija, mnogo problema je uslijedilo i nakon toga. Ni za ovu godinu nismo obezbijedili onoliko ugovora koliko smo imali lani, a za iduću još nemamo ništa dogovoreno - rekli su u tom preduzeću naglasivši da se sve te poteškoće malo lakše prevazilaze uz podršku institucija.

Na internet stranici Garantnog fonda RS navedeno je da ovaj vid garancije mogu dobiti privredni subjekti sa sjedištem u Srpskoj koji nisu bili u finansijskim poteškoćama na dan 31. decembar 2019. godine, ali trenutno imaju poteškoće u poslovanju koje su nastale kao posljedica pandemije “kovida 19”.

Iznos

Mikropreduzeća, preduzetnici i poljoprivredna gazdinstva mogu dobiti garancije za iznose do 50.000 KM, mala preduzeća za najviše 200.000 KM, a srednja preduzeća za maksimalno 400.000 KM. Rok otplate kredita je najduže sedam godina, uključujući grejs period koji može biti od tri do 12 mjeseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana