Do 2015. stiže još 700 miliona evra

Marijan Miljić
Do 2015. stiže još 700 miliona evra

BANjALUKA - U četiri kompanije naftne industrije Republike Srpske u posljednje dvije godine uloženo je 400 miliona evra, a do 2015. investicija će biti uvećana za još 700 miliona evra, od čega je najveći dio namijenjen za Rafineriju nafte Brod, koja će postati moderna fabrika sa svim ekološkim i standardima bezbjednosti rada.

Rekao je ovo direktor kompanije "Njeftegazinkor" Jurij Smirnov juče u Banjaluci, povodom dvije godine uspješnog rada ove kompanije u Srpskoj.

- Naša kompanija izvršava sve preuzete obaveze prema ugovoru koji je sklopljen sa Vladom Republike Srpske i, što je najvažnije, proizvodimo konkurentnu robu koja je plasirana na tržište cijele Evrope - rekao je Smirnov i dodao da će do 2015. godine Rafinerija nafte u Brodu proizvoditi "euro 6" gorivo.

Smirnov je istakao da će u Rafineriju nafte u Brodu u idućoj godini biti uloženo 150 miliona evra i dodao da "Njeftegazinkor" dobre poslovne rezultate može da zahvali dobroj saradnji sa Vladom RS.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac rekao je da se u dvije godine rada u Srpskoj ruski partner pokazao kao najuspješniji strani investitor.

- Industrijska proizvodnja je u prethodnom periodu enormno rasla zahvaljujući razvoju naftne industrije - kazao je Puhalac i podsjetio da je prije dvije godine naftno tržište BiH bilo potpuno neuređeno, te da je postojalo oko 700 uvoznika naftnih derivata.

- Dolaskom ruskih partnera, imamo osiguranu stabilnost u snabdijevanju naftom i naftnim derivatima - rekao je Puhalac.

Direktor Optima grupe Jurij Belov rekao je da je u ovom preduzeću zaposleno oko 3.500 radnika, od čega 48 ruskih stručnjaka.

- Za dvije godine uspješnog rada formiran je čvrst i uspješan tim. U ovoj godini osnovana je i brendirana Nestro grupacija - rekao je Belov.

Direktor Rafinerije nafte Brod Sergej Kraščuk kazao je da je poslovanje ovog preduzeća stabilno.

- Ove godine biće prerađeno 1,29 miliona tona nafte. Prestali smo sa proizvodnjom benzina olovne supstance i "dizela 2", a uveli gorivo "euro 4" i "euro 5" - kazao je Kraščuk i dodao da je u Rafineriji zaposleno 1.658 radnika, a prosječna mjesečna zarada iznosi 408 evra.

U Rafineriji ulja Modriča ove godine prerađeno je 88.000 tona baznih ulja.

- Rafinerija je poznata po tome što vodi brigu o proizvodu tokom čitavog životnog vijeka, ali i poslije - kazao je direktor Rafinerije ulja Modriča Pero Dugić.

Nestro petrol

Direktor "Nestro petrola" Aleksandar Đakonov naveo je da pod ovim brendom u RS posluje 78 benzinskih pumpi, u FBiH deset, te najavio remont još 45 benzinskih stanica u idućoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana