Do 15. novembra dogovoriti budžete

Marina Čigoja
Do 15. novembra dogovoriti budžete

BANjALUKA - Predstavnici misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Fiskalnog savjeta BiH do 15. novembra treba da dogovore globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u periodu od 2011. do 2013. godine, između ostaloga i budžete za iduću godinu svih nivoa vlasti, što je osnovni cilj boravka misije MMF-a u BiH.

Dogovoreno je ovo juče u Sarajevu na sastanku ministra finansija i trezora BiH Dragana Vrankića i šefa misije MMF-a za BiH Kostasa Kristoua u okviru četvrtog pregleda u okviru stend-baj aranžmana.

- Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika od 2011. do 2013. godine uključuje raspodjelu prihoda od indirektnih poreza između nivoa vlasti, a što je i uslov za isplatu makrofinansijske podrške Evropske komisije - saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Vrankić i Kristou usaglasili su se da do 15. novembra budu dogovorene detaljne fiskalne tabele i pozicije budžeta svih nivoa vlasti za iduću godinu, kao i metodologija i plan rada u cilju unapređenja rada i uloge Fiskalnog savjeta u koordinisanju fiskalne politike u BiH.

Vrankić je upoznao predstavnike MMF-a da je Nacrt budžeta institucija BiH za iduću godinu pripremljen na osnovu pisma namjere o stend-baj aranžmanu, a koje je Fiskalni savjet BiH dogovorio sa misijom MMF-a u avgustu i septembru.

U saopštenju je navedeno da Nacrt budžeta institucija BiH za iduću godinu uključuje ukupne rashode na nivou rashoda iz ove godine.
Tokom sastanka, kojem je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Milan Cuc, naglašeno je da treba uspostaviti zajedničku metodologiju, prema kojoj će institucije BiH i entiteti obaviti sveobuhvatnu analizu rashoda.

Rezultate ove analize Fiskalni savjet BiH koristiće pri pripremi Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za period od 2012. do 2014. godine.

Delegaciju MMF-a juče je primio i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić.

Na sastanku je razgovarano o ispunjavanju preuzetih obaveza iz stend-baj aranžmana i nastavku sprovođenja strukturalnih reformi u BiH.

Sjednica

Na prijedlog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića dogovoreno je da idućeg utorka u Banjaluci bude održana sjednica Fiskalnog savjeta BiH sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda, koja će biti posvećena budžetskim okvirima za 2011. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana