Đokić: Republika Srpska uradila ogroman posao u energetskom sektoru

Srna
Đokić: Republika Srpska uradila ogroman posao u energetskom sektoru

NEUM - Republika Srpska je, imajući u vidu ranije donesene direktive EU i Smjernice Sekretarijata Energetske zajednice, uradila ogroman posao u proteklih nekoliko godina, jer je donijela tri ključna zakona iz oblasti energetike - Zakon o električnoj energiji, izmjene i dopune Zakona o gasu i Zakon o obnovljivim izvorima energije, izjavio je danas u Neumu ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

"Zakon o električnoj energiji je reformski zakon u oblasti energetike pošto je obezbijedio razdvajanje djelatnosti proizvodnje, distribucije i snabdijevanja", rekao je Đokić tokom sesije "Reformska agenda za energetski sektor, status, izazovi i potencijal" na "Energetskom samitu 2022".

Donijeli smo, ističe on, i model tržišnog upravljanja ključnim produktom, a to je kilovatčas energije, što znači da formiranje cijene nije više regulisana djelatnost, osim za mrežne operatere.

"Takođe, donijeli smo izmjene i dopune Zakona o gasu, a isto tako taj evropski zakon donijeli smo 2018. godine sve s ciljem da omogućimo rješavanje nekih pitanja u vezi sa transportom gasa. Naš operater transportnog sistema 'Gas promet' dobio je sertifikat za transport gasa i jedini je sertifikovani operater za transport gasa u regionu, što je direktni doprinos Vlade Republike Srpske na planu izmjena zakona o gasu", naglašava Đokić.

On je istakao da je Republika Srpska donijela i Zakon o obnovljivim izvorima energije, te tako omogućila bržu proizvodnju i razvoj zelene energije iz snage sunca i vjetra.

Prema njegovim riječima, to će doprinijeti pokretanju niza novih investicionih projekata, posebno kod izgradnje manjih energetskih postrojenja.

"Taj zakon ide i u pravcu smanjenja naknada koje građani treba da plaćaju, a da istovremeno sačuvamo investitore koji namjeravaju da grade nove energetske objekte. Mi na današnji dan u Republici Srpskoj imamo ugovorene i u fazi izgradnje nove energetske objekte ili dodijeljene koncesije pouzdanim koncesionarima, koji će imati u narednih pet godina investirano oko 2,2 milijarde KM i instalisanu snagu oko 600 megavata, što će biti izuzetno veliki doprinos Srpske na pitanju balansiranja energije koju dobijamo iz fosilnih izvora i zelene ili obnovljive energije", istakao je Đokić.

Naš ključni odgovor na zelenu tranziciju, dodao je on, jeste pozitivan odnos prema zaštiti životne sredine, diverzifikaciji izvora energije i sve to smo uradili u skladu sa evropskim politikama i direktivama.

Đokić je potvrdio da EU insistira na gašenju termoelektrana do 2035. godine, ali to se neće moći desiti tako brzo, jer je to veliki izazov i obaveza za energetske resurse Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana