Đokić: Rast proizvodnje u metalskom sektoru

Srna
Đokić: Rast proizvodnje u metalskom sektoru

Banjaluka - Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da je zaustavljen pad industrijske proizvodnje u Srpskoj koji je počeo 2008. godine i da je u prošloj i početkom ove godine došlo do porasta industrijske proizvodnje.

Đokić je podsjetio da je rast zabilježen u 2014. godini, a još veći je ostvaren u prvim mjesecima 2015. godine, što govori o konstantnom rastu i razvoju.

“Vlada će, prepoznajući taj trend, učiniti dodatne napore, ne samo da zadržimo taj trend, nego da obezbijedimo da se on i dalje razvija”, rekao je Đokić novinarima u Srpcu nakon obilaska pogona srbačke firme “Atom kompani”.

On je naglasio da je potrebno iskoristiti pomjeranje tehnologije, koja se sa određenih svjetskih regiona vraća ka Evropi. “Potrebno je da tehnologije zadržimo na prostorima Republike Srpske i upravo sam zbog toga u ovoj fabrici gdje vidimo kontinuiran rast koji daje sigurnost održivosti proizvodnje”, rekao je Đokić.

On je istakao da će za ovakve fabrike Vlada davati punu podršku i pronalaziti načine da ti privredni kapaciteti postignu što bolje rezultate.

Đokić je podsjetio da je Vlada nizom zakona koje je pripremila i koje su u proceduri usvajanja u Narodnoj skupštini Srpske predvidili niz poreskih olakšica i razne vidove stimulacija koje mogu da koriste.

Vlasnik “Atom kompanije” Momir Aničić rekao je da je ova firma počela sa proizvodnjom 2000. godine zahvaljujući saradnji sa jednom italijanskom firmom, za koju su počeli da proizvode metalne stolice po sistemu lon-poslovanja.

On je naveo da ova firma sada zapošljava 25 radnika i italijanskim kupcima godišnje isporuči 100.000 metalnih stolica i 120.000 metalnih nosača papira.

Aničić je rekao da je za jednu holandsku firmu početkom ove godine počela isporuka ukrasnih metalnih elemenata za konjsku opremu, koja je veoma tražena u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana