Đokić: Podrška za nastavak stabilnog rada "Termoelektrane"

Srna
Đokić: Podrška za nastavak stabilnog rada "Termoelektrane"

UGLjEVIK - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je tokom posjete Rudniku i termoelektrani "Ugljevik" da će sve obaveze ovog preduzeća po arbitražnoj odluci prema "Elektrogospodarstvu Slovenije" /EGS/ biti izvršene uz solidarnu podršku "Elektroprivrede" i Vlade Srpske.

"Mi ćemo svoju obavezu izvršiti, u to nema sumnje. Za nas je važno da RiTE žUgljevikž i dalje stabilno posluje i izvršava planove proizvodnje uglja i dovoljnih količina električne energije u energetskom sistemu Republike Srpske", rekao je Đokić koji danas prisustvuje sjednici Skupštine akcionara ovog privrednog društva.

Ministar je naglasio da će biti nađena najbolja rješenja i najavio da će jedna trećina struje iz RiTE "Ugljevik" od polovine januara ići ka EGS.

"Ta energija im se ne poklanja, nego će na komercijalnom principu biti utvrđena i konačna cijena kada se razgovor sa Slovencima završi, a to će biti uskoro", rekao je Đokić i dodao da će postojeći dug od 250 miliona KM biti isplaćen narednih sedam do 10 godina, u godišnjim ili polugodišnjim aniuitetima, te da se o modelu još razgovara.

Prema njegovim riječima, Slovenci pokazuju ozbiljan interes da se pronađe održivo rješenje.

Đokić je pohvalio upravu RiTE "Ugljevik" na čelu sa Dikom Cvijetinovićem i naveo da je pokazala izuzetno odgovoran odnos prema aktuelnoj situaciji, pa i problemima, kao i da je riječ o preduzeću koje uvijek daje veliki doprinos u energetskom bilansu Republike Srpske.

Odgovarajući na pitanja novinara o geološkim istraživanjima u Srpskoj, Đokić je rekao da u tome ne vidi problem, sve dok se radi u skladu sa zakonom i ocijenio da neko sa strane svjesno ubacuje ovu temu.

"Nama trebaju što obimnija geološka istraživanja, da vidimo čime raspolažemo, u kom obimu imamo prirodnih resursa u ovoj zemlji, pa da vidimo da li ćemo ih trošiti, da li ćemo ih koristiti, na koji način, sa kim", kaže Đokić.

Prema njegovim riječima, ljudi često pomiješaju istraživanja sa eksploatacijom, a vjerovatno to neko radi i svjesno da bi zbunio ljude.

"Svi treba da imamo strpljenja i da nastavimo raditi ono što je i prethodna država Jugoslavija činila kada su u pitanju obimna geološka istraživanja, da to ta država nije radila ona se nikada ne bi razvila na nivo koji je imala do početka raspada", ocijenio je Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana