Đenerali prodaje bankarski biznis

Tanjug
Đenerali prodaje bankarski biznis

Rim - Najveća italijanska osiguravajuća kuća "Asikuracioni Đenerali" saopštila je da prodaje svoje švajcarsko bankarsko odjeljenje BSI brazilskoj banci "BTG Paktual" za 1,5 milijardi švajcarskih franaka, odnosno 1,7 milijardi dolara.

"Đenerali" će 1,2 milijarde franaka dobiti u novcu, a preostalih 300 miliona u udjelu u "BTG Paktualu", čije je sjedište u Sao Paulu. Transakcija koju je najavio "Đenerali" proizvešće mu gubitak od oko 100 miliona evra, ali će prodaja BSI-ja povisiti pokazatelj održivog kapitala u okviru evropskih zahtjeva u pogledu solventnosti za devet odsto. "Đenerali" prodaje bankarski biznis da bi se usmjerio na svoju osnovnu djelatnost, ojačao finansijske pokazatelje i povećao rentabilnost u poslovanju.

- Prihodi od prodaje BSI-ja dostići će 3,7 milijardi evra, što će "Đeneraliju" omogućiti da se približi svom ciljanom pokazatelju, koji predviđa odricanje imovine u vrijednosti od četiri milijarde evra do kraja 2015. godine - istakao je generalni direktor "Đeneralija" Mario Greko.

"BTG Paktual", koji kontroliše milijarder Andre Estevez, kupuje "Đeneralijevu" banku kao nastavak međunarodne diversifikacije. Banka je nedavno otvorila filijale u Meksiku i Kolumbiji. U januaru je Estevez pomenuo planove za osnivanje ogranaka u Ženevi, Hjustonu i Singapuru, u okviru proširenja poslovanja banke u sektoru sirovina. (Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana