Direkcija za ekonomsko planiranje: Spoljnotrgovinski deficit smanjen za oko 100 miliona KM

Srna
Direkcija za ekonomsko planiranje: Spoljnotrgovinski deficit smanjen za oko 100 miliona KM

SARAJEVO - Savjet ministara usvojio je danas informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za januar ove godine u BiH, prema kojoj je spoljnotrgovinski robni deficit smanjen za 100 miliona KM u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Spoljnotrgovinski robni deficit u januara je iznosio 284 miliona KM, saopšteno je iz Savjeta ministara.

U saopštenju se navodi da je u prvom mjesecu ove godine u BiH ukupno prikupljeno oko 1,1 milijarda KM javnih prihoda, po osnovu indirektnih i direktnih poreza, socijalnih doprinosa, taksi, kazni i naknada.

U poređenju sa istim mjesecom prethodne godine, javni prihodi su smanjeni za oko 4,6 odsto, a u strukturi javnih prihoda dominiraju prihodi entitetskih poreskih uprava sa oko 52 odsto.

Prosječna penzija u BiH iznosila je oko 419 KM i nominalno je veća za 2,4 odsto u odnosu na januar 2020. godine, što je rezultat uvećanja penzija u oba entiteta tokom prošle godine, ali i uvećanja penzija u januaru 2021. godine u Republici Srpskoj, navodi se u saopštenju.

Prema preliminarnim podacima Agencije za statistiku BiH za januar, u BiH je zabilježena stagnacija fizičkog obima industrijske proizvodnje.

Ukupna novčana masa na kraju januara iznosila je 28,4 milijarde KM, što je povećanje za 7,8 odsto.

U saopštenju se navodi da je u januaru nastavljen rast depozita u BiH, te je ukupan iznos depozita iznosio 25 milijardi KM uz stopu rasta od 5,1 odsto, a više od polovine su depoziti stanovništva sa iznosom 13,9 milijardi KM i veći su za 4,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana