Dionice za dolar

Glas Srpske
Dionice za dolar

NjUJORK - Dionice brojnih renomiranih američkih kompanija danas se mogu kupiti "po cijeni kikirikija", ali se mnogi pitaju predstavlja li njihova kupovina životnu priliku za ulaganje ili najveću klopku za novac od velike depresije, piše business.hr.

Siguran znak zaista duboke recesije jeste trenutna situacija u kojoj proizvodi nekih od najvećih svjetskih kompanija koštaju više od njihovih dionica.

Na američkom tržištu prvo su stradale dionice građevinskih kompanija, ali su ubrzo cijene dionica pale u gotovo svim privrednim sektorima. Akcija najveće građevinske kompanije u SAD "Hovnaniana" može se dobiti za 96 centi, što je manje nego što koštaju rezervni ključevi za vrata kuća koje grade.

Na udaru prodaja našle su se i dionice banaka. Dionica Sitigrupe početkom 2007. godine koštala je 55,66 dolara, a sada 2,6 dolara, koliko košta taksa za bankarske kartice. Dionica "Dženeral motorsa" pala je sa 30,3 na 2,22 dolara, što je manje od cijene standardne svjećice za automobil.

Dionica "Njujork tajmsa" pala je sa 24,27 na 3,95 dolara, dok nedjeljno izdanje lista košta četiri dolara. Dionica "Dženeral elektrika" pojeftinila je sa 30,3 na 9,08 dolara - dok njezin toster košta 12 dolara. Cijena dionice američke aviokompanije "US Ervejz" potonula je s 53,89 na 3,66 dolara, dok dvije kafe na domaćem letu koštaju četiri dolara.

Pravilo

Zbog ozbiljnog pada vrijednosti mnogih dionica koje su pojeftinile ispod jednog dolara, što je minimum za uvrštenje na Njujorškoj berzi, planira se ukidanje tog pravila. Promjenu pravila mora prethodno odobriti američki regulator tržišta SE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana