Dionice najjeftinije od 2003. godine

Glas
Dionice najjeftinije od 2003. godine

LONDON, NjUJORK, HONGKONG - Cijene akcija na svjetskim berzama pale su u petak na najniži nivo u proteklih pet godina, pošto ulagači okreću leđa tržištu u strahu od globalnog ekonomskog usporavanja, prenose agencije.

Pad od 11 odsto u Južnoj Koreji predvodio je poniranje na berzama. Indeks prosječne vrijednosti akcija svih zemalja, MSCI, pao je 2,9 odsto, najniže od avgusta 2003. godine. Evropske berze bile su u minusu više od 5,5 odsto, uprkos znakovima koji su ove sedmice provejavali oko stabilizacije na novčanom tržištu.

FTSEurofirst 300 indeks vodećih evropskih dionica potonuo je u petak 5,4 odsto, na 824 boda, što je najniže od polovine 2003. godine. Londonski FTSE indeks bio je na gubitku više od tri odsto, dok su frankfurtski DAX indeks i pariški CAC indeks u minusu oko pet odsto.

Pod snažnim su pritiskom u petak bile dionice u automobilskom sektoru jer se "Volvo" pridružio podužoj listi kompanija koje su u proteklom tromjesečju ostvarile slabije od očekivanja poslovne rezultate.

Finansijska kriza se raširila daleko van bankarskog sektora.
Proizvođači, kao japanski "Soni", ili trgovci, kao Amazon.com, izvještavaju o smanjenju svojih poslovnih prognoza zbog slabljenja potražnje potrošača.

Jak jen posebno je teško pogodio japanski izvoz. Na tokijskoj berzi akcije su u petak pale 9,6 odsto. Dolar i jen su značajno ojačali od kako je finansijska kriza buknula avgusta 2007. godine, naročito prošlog mjeseca, jer su ulagači u Japanu i SAD smanjili investicije u inostranstvu i vratili novac kući. Većina tog novca je otišla u državne obveznice SAD i Japana, pošto su investitori zaključili da je ulaganje u dvije najveće ekonomije svijeta najsigurnije mjesto za novac dok kriza ne prođe.

Volstrit

Na Volstritu su u četvrtak Dow Jones i S&P indeks porasli zahvaljujući rastu cijena dionica u energetskom sektoru, podstaknutom rastom cijene nafte, te oporavku farmaceutskog sektora. Trgovanje na Volstritu proteklo je bez jasnog usmjerenja, pa su cijene dionica čas rasle, čas padale u rasponu od čak sedam odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana