Dionica Južnog toka ide kroz Sloveniju

Glas Srpske
Dionica Južnog toka ide kroz Sloveniju

LjUBLjANA - Slovenija uskoro treba da potpiše sporazum o izgradnji dionice gasovoda "Južni tok", koja će prolaziti kroz njenu teritoriju, potvrdio je slovenački premijer Borut Pahor, javio je Tanjug.

Pahor je istakao da će detalji u vezi sa sporazumom biti utvrđeni uskoro, na sastanku s ruskim premijerom Vladimirom Putinom. Grupa eksperata ruskog "Gasproma" i predstavnici ruskog Ministarstva energetike posjetili su juče Ministarstvo privrede Slovenije, gdje su razgovarali o poreskim aspektima sporazuma o "Južnom toku".

"Južni tok" prenosiće ruski gas ispod Crnog mora, trasom dugom 900 kilometara, preko Bugarske i Srbije dalje u Evropu, zaobilazeći Ukrajinu. Rok za završetak izgradnje gasovoda je kraj 2015. godine.

Rusija je već sklopila sporazume o izgradnji dionica gasovoda sa nekoliko država, a "Južni tok" trebalo bi da bude postavljen po dnu Crnog mora, od ruske do bugarske obale, od čega će jedan cjevovod ići prema Srbiji, a drugi u pravcu Grčke i Italije.

Ranije je najavljeno da bi zajedničko preduzeće ruskog "Gasproma" i "Srbijagasa" za izgradnju dionice gasovoda kroz Srbiju trebalo da bude osnovano u Švajcarskoj do 15. septembra.
Zajednička firma trebalo bi da se zove "Južni tok Srbija".

Osnovni sporazum o formiranju zajedničkog preduzeća za dionicu "Južnog toka" kroz Srbiju u maju su potpisali generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i šef "Gasproma" Aleksej Miler. U zajedničkom preduzeću sa Srbijom ruska državna kompanija posjedovaće 51 odsto akcija, a "Srbijagas" 49 odsto.

Dionica gasovoda kroz Srbiju trebalo bi da bude dugačka 450 kilometara, sa kapacitetom većim od 20 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a vrijednost investicije iznosiće najmanje 700 miliona evra.

Studija izvodljivosti

Studija izvodljivosti projekta "Južni tok" trebalo bi da bude završena polovinom iduće godine, kada će biti poznate i ulazne tačke gasovoda u svaku državu kojom će prolaziti. Rukovodioci "Gasproma" tvrde da će gradnja "Južnog toka" koštati oko osam milijardi dolara, dok ruski nezavisni eksperti smatraju da će izdaci za završetak tog gasovoda biti trostruko veći od te sume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana