Dinkić: Odlaganje obaveza prema “Fijatu”

RTS
Dinkić: Odlaganje obaveza prema “Fijatu”

Beograd - Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić rekao je u Kragujevcu da će morati da zamoli čelnike “Fijata” za odlaganje nekih dogovorenih obaveza, pošto prethodna Vlada Srbije nije ispunila veliki dio obaveza iz ugovora sa italijanskom kompanijom, prenosi RTS.

Prema njegovim riječima, u Beogradu će u srijedu, 29. avgusta, biti održan sastanak sa potpredsjednikom “Fijata” Alfredom Altavilom na kojem će razmotriti koliki će dio finansijkih obaveza prema italijanskoj kompaniji biti prebačen u 2013. godinu.

- Molićemo “Fijat” za razumevanje, da napravimo sporazum da deo tih obaveza koje nisu ušle u budžet uđu u rebalans, a da drugi deo odložimo za narednu godinu - rekao je Dinkić, ali nije precizirao iznos.

Vlada Srbije nije ispunila ugovorenu obavezu da ove godine za rad fabrike automobila u Kragujevcu obezbjedi 60 miliona evra.

Dinkić je rekao da se zalaže da se poštuju sve ugovorne obaveze, bez obzira na to da li je riječ o domaćem preduzetniku ili stranom investitoru, ali da prethodna Vlada Srbije nije obezbjedila devet milijardi dinara u budžetu za “Fijat”.

- Verovatno nećemo moći sve to da obezbedimo rebalansom, jer smo dali prioritet poljoprivredi - rekao je ministar i dodao da će više od devet milijardi dinara u rebalansu budžeta biti izdvojeno za otklanjanje posljedica suše i redovno izmirenje obaveze prema poljoprivrednicima.

Prema riječima Dinkića, rebalansom budžeta će sigurno biti obezbjeđen novac za završetak infrastrukture za potrebe dobavljača “Fijata” u zoni Grošnica i za završetak auto-puta Kragujevac–Batočina i sve drugo što je potrebno za izvoz automobila iz Kragujevca.

“Fijatova” fabrika automobila u Kragujevcu je u julu počela serijsku proizvodnju novog modela “fijat 500 L”, a 13. jula isporuke za izvoz.

Plan je da se od novembra proizvodi 550 automobila dnevno, a od 2013. godine, zavisno od stanja na tržištu, godišnje bi trebalo da se proizvodi od 120.000 do 180.000 automobila.

Srbija očekuje više od milijardu evra prihoda godišnje od izvoza “Fijatovih” vozila.

Prema najavama “Fijata”, novi automobil će se prodavati u više od 100 zemalja svijeta, a najprije u Evropi, potom i na američkom tržištu i u pacifičkim zemljama.

Nova fabrika automobila u Kragujevcu, u kojoj “Fijat” ima 67 odsto kapitala a Vlada Srbije 33 odsto, svečano je otvorena 16. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana