Dilojtova lista TOP 500 evropskih firmi

Glas Srpske
Dilojtova lista TOP 500 evropskih firmi

BEOGRAD - Kompanija "Dilojt" objavila je listu 500 najvećih kompanija iz 17 zemalja centralne Evrope, a na spisku nema kompanija iz BiH.

Od zemalja iz užeg regiona, na listi je najzastupljenija Slovenija sa 18 kompanija, od kojih je najbolje plasiran "Merkator" na 40. mjestu, a slijede "Petrol" i "Gorenje", a na listi je i sedam srpskih kompanija.

Prema ostvarenom ukupnom prihodu u 2007. godini, Naftna industrija Srbije je u Regionu rangirana na 20. mjestu, slijedi "EPS" na 79. mjestu, dok su se na listi TOP 500 našle još i "Delta M", zatim PTT Srbija, "Telekom Srbija", "US Stil" i "Srbijagas". Samo dvije od sedam srpskih kompanija na listi su privatne.

Od 12 kompanija iz Hrvatske, na najvišoj, 17. poziciji, je "INA", a slijedi je "Agrokor" sa 32. pozicijom.

Jedina makedonska kompanija koja je rangirana na ovoj listi je rafinerija nafte "OKTA "na 395. mjestu, dok se crnogorske kompanije nisu plasirale na listu.

- Lista je potvrdila da najveće prihode u regionu i ove godine ostvaruju kompanije iz sektora energetike, kojima pripadaju prva dva mjesta, a to su poljska naftna kompanija "PKN Orlen" i mađarski "MOL" i 145 mjesta od ukupnog broja rangiranih kompanija - izjavio je direktor sektora za finansijsko savjetovanje u "Dilojtu" Darko Stanisavić.

Pored TOP 500 liste, izvršeno je rangiranje i 100 najjačih banaka, na osnovu aktive, kao i najvećih osiguravajućih društava, na osnovu upisane premije.

Posmatrano po državama, skoro 80 odsto kompanija dolazi iz četiri države - Poljske (176), Ukrajine (75), Češke (70) i Mađarske (60).

 Što se tiče vlasničke strukture, tek jedna četvrtina kompanija na listi je u državnom vlasništvu, dok je ostatak u potpuno privatnom ili većinskom privatnom vlasništvu.

- Sudeći prema analizi Dilojtovih eksperata, ekonomija Srednje Evrope će održati svoj rast od pet odsto i u skoroj budućnosti, isključivo ako nastavi sa započetim tržišnim reformama, uključujući privatizaciju - istakao je Stanisavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana