Dijaspora poslala 3,53 milijardi KM

Marina Čigoja
Dijaspora poslala 3,53 milijardi KM

Banjaluka - U BiH je iz dijaspore u prošloj godini stiglo 3,53 milijardi maraka, što je u odnosu na 2010. godinu više za 103 miliona KM, pokazuju podaci Centralne banke (CB) BiH.

U CB BiH su istakli da se od ukupnih tekućih transfera na kraju 2011. godine dvije milijarde KM odnosilo na novčane pošiljke, a 1,53 milijardi na ostale tekuće transfere, uglavnom penzije.

- Ukupni tekući transferi u 2010. godini iznosili su 3,4 milijarde KM, od čega su novčane pošiljke iznosile 1,98 milijardi KM, a ostali tekući transferi 1,41 milijardi KM - istakli su u CB BiH.

Na kraju 2009. godine ukupne doznake iz dijaspore u BiH iznosile su 3,23 milijarde maraka, dok su na kraju 2008. iznosile 3,73 milijardi KM.

Ekonomski ekspert Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić kazao je "Glasu Srpske" da su doznake iz dijaspore u BiH bile dosta veće prije krize, ali da i u ovom iznosu imaju ogroman značaj za BiH i njene stanovnike.

- To je sigurno značajan iznos, posebno kada je u pitanju trgovinski deficit. Doznake iz dijaspore pokrivaju skoro polovinu trgovinskog deficita koji trenutno iznosi između 6,5 i sedam milijardi KM. Sigurno je da bismo imali velikih problema da nema novca iz dijaspore - naglasio je Hasić.

Dodao je da je priliv novca iz inostranstva veoma značajan i zbog toga što su strane investicije u prethodnih nekoliko godina na veoma niskom nivou.

Hasić kaže da je iznos doznaka sigurno i veći, s obzirom na to da je značajan dio novca, došao mimo legalnih tokova, odnosno iz "ruke u ruku".

- To znači da je dijaspora i te kako bitna za privredu i uopšte egzistenciju u BiH, s obzirom na to da je standard stanovnika na izuzetno niskom nivou - istakao je Hasić.

S druge strane, on kaže da vlast ne čini ništa kako bi ljude u dijaspori podstakla da ulažu u BiH.

- Mislim da nije bilo dovoljno razumijevanja domaćih vlasti da se nešto ozbiljnije uradi u vezi s tim pitanjem - kazao je Hasić.

Prema domaćim i međunarodnim procjenama iz 2009. godine, u inostranstvu živi svaka treća osoba rođena u BiH ili ukupno 1.460.000. U poređenju sa ukupnim brojem stanovnika, dijaspora BiH se ubraja u red najbrojnijih dijaspora svijeta.

Dijaspora

U publikaciji o iseljeništvu, koju je uradilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, obrađeno je 17 zemalja u kojima boravi veći broj građana koji vode porijeklo iz BiH, a to su Australija, Austrija, Belgija, Luksemburg, Danska, Holandija, Hrvatska, Italija, Kanada, Norveška, Njemačka, SAD, Slovenija, Švedska, Švajcarska, Velika Britanija i Irska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana