Devizne rezerve veće za 200 miliona KM

Dragana Keleč
Devizne rezerve veće za 200 miliona KM

BANjALUKA - Devizne rezerve BiH iznose 6,19 milijardi maraka ili 3,17 milijardi evra, što je za oko 200 miliona maraka više u odnosu na isti period prošle godine, rekli su u Centralnoj banci BiH.

Prema podacima Centralne banke BiH, devizne rezerve na dan 19. februara 2011. godine iznosile su 5,98 milijardi maraka ili 3,06 milijardi evra.

Kada je u pitanju vrijednost zlata u portfoliju, u CB BiH ističu da se tržišna vrijednost zlata stalno mijenja.

- Tržišna cijena zlata posmatrana na dan 21. februar ove godine iznosila je 1.746 dolara, a u skladu sa tim vrijednost zlata u portfoliju Centralne banke BiH u tom trenutku iznosila je 111.766.400 dolara - naglasili su u Centralnoj banci BiH.

Dodali su da u posljednje vrijeme nije bilo promjene količine zlata koje Centralna banka BiH drži u svom portfoliju.

Rukovodilac sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS SNjOT Marko Đogo rekao je da je rastu deviznih rezervi ove godine u BiH doprinio nešto niži trgovinski deficit u odnosu na prethodne godine, tako da se devizne rezerve nisu našle pod oštrim udarom.

- Rastu deviznih rezervi doprinio je i rast kredita u bankama u BiH, koji su donekle bili finansirani i povlačenjem sredstava banaka iz inostranstva - rekao je Đogo.

Dodao je da je Međunarodni monetarni fond (MMF) obustavio stend-baj aranžman sa BiH, tako da ipak ima nešto manje deviznih sredstava nego što se očekivalo, po tom osnovu.

- Ipak, kada se sve sabere i oduzme, veoma je pozitivno da smo imali rast od 200 miliona maraka deviznih rezervi, jer to govori da smo još "na nogama", te da se negativni scenario, gdje se devizne rezerve brže odlijevaju, ne dešava - dodao je Đogo.

Naglasio je da je rast ovih rezervi dobra vijest, jer pokazuje da privreda još nije pred kolapsom.

Projekti

Đogo je naglasio da bi u BiH trebalo pokrenuti razne projekte, kao što su izgradnja autoputeva i hidroelektrana, što bi uticalo na rast deviznih rezervi.

- Zbog toga je realizacija ovih projekata veoma značajna. Naravno, pozitivno bi uticao i aranžman sa MMF-om, za koji postoji šansa da se uspostavi, sada kada je formiran Savjet ministara BiH - rekao je Đogo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana