Devizne rezerve 6,3 miliona maraka

Daliborka Sekulić
Devizne rezerve 6,3 miliona maraka

BANjA LUKA - Prema finansijskim rezultatima Centralna banka BiH 2008. godinu završila je sa deviznim rezervama od 6,3 milijarde maraka, od čega su neto slobodne devizne rezerve, krajem 2008. godine, iznosile oko 560 miliona maraka.

- Centralna banka je promijenila politiku investiranja deviznih rezervi radi zaštite od mogućih gubitaka deviznih sredstava. Tako su devizne rezerve iz komercijalnih banaka prebačene u centralne banke zemalja EU i u Banku za međunarodna poravnanja u Bazelu. Pri tome CBBiH vodila se prvenstveno sigurnošću, odnosno potrebom da osigura devizne rezerve, pa tek onda potrebom da se ostvari profit - kazali su u CBBiH.

U CBBiH navode da je u februaru ove godine godišnja inflacija u BiH iznosila 1,8 odsto, a godišnji kreditni rast 17 odsto, što je znatno manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je kreditni rast bio gotovo duplo veći.

- Iako je u prošloj godini u BiH nastavljen trend rasta kredita, krajem godine došlo je do njegovog značajnog usporavanja  i  ukupni krediti na kraju 2008. godine iznosili su 14,5 milijardi maraka. U odnosu na kraj 2007. godine oni su  veći za 21,7 odsto - podaci su Centralne banke.

Privredna preduzeća ostvarila su rast kredita po stopi od blizu 28 odsto, a domaćinstva oko 18 odsto. Ističu, da je spoljni dug BiH, koji je iznosio 4,19 milijardi maraka, uredno servisiran, a trend održivog ekonomskog rasta iz prethodnih godina nastavljen je i u 2008. godini i prema procjenama iznosi 5,5 odsto. Priliv direktnih stranih investicija je smanjen i iznosio je 1,3 milijarde maraka.

Od oktobra 2008. godine Centralna banka preduzela je nekoliko mjera kako bi ojačala likvidnost komercijalnih banaka koje su zbog podizanja depozita bile pod izvjesnim pritiskom, te je stopa obavezne rezerve smanjena sa 18 na 14 odsto.

Lani je Centralna banka BiH ostvarila prihod od 199,4 miliona maraka od čega je 119,6 miliona maraka, krajem prošle sedmice,  prebačeno u budžet institucija BiH.

Kliring

Centralna banka postala je u prošloj godini operativna platforma za klirinški obračun međunarodnih plaćanja između BiH, Srbije i Crne Gore čime je platni promet između ovih zemalja postao brži i jeftiniji. Potpisivanjem Memoranduma o principima koordinacije bankarske supervizije između CBBiH i entitetskih agencija za bankarstvo, omogućena je saradnja i razmjena podataka i informacija između ovih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana