Detroitska trojka zatvara 59 fabrika

Glas Srpske
Detroitska trojka zatvara 59 fabrika

DETROIT - Američke gigantske auto-kompanije "Dženeral motors", "Ford" i "Krajzler" najavile su da će zatvoriti 59 fabrika na najmanje mjesec dana, u okviru borbe za preživljavanje u najlošijoj prodaji kola u poslednjih 26 godina i u očekivanju da će dobiti hitnu pomoć američke vlade, prenio je Tanjug.

"Krajzler", koji se nalazi u najgoroj poziciji od "tri velikana iz Detroita", zatvoriće 30 fabrika, a "Ford" će isprazniti devet od 15 pogona u Sjevernoj Americi, u prvoj sedmici januara. "Ford" je ranije najavio da će u prvom tromjesečju u pogonima u Sjevernoj Americi smanjiti proizvodnju za 38 odsto, za oko 250.000 vozila.

"Krajzler" je saopštio da će fabrike zatvoriti na najmanje mjesec dana, vršeći novi pritisak na administraciju predsjednika SAD Džordža Buša da što prije pomogne auto-kompanijama kojima nedostaje novac za tekuće poslovanje.

Pražnjenje "Krajzlerovih" fabrika počelo je juče već danas u SAD, Kanadi i Meksiku, gdje se izrađuju vozila robne marke "krajzler", "džip" i "dodž", pošto najavljena odluka američke vlade o pomoći još nije donijeta.

Više od 30.000 sindikalno organizovanih radnika u američkim pogonima primaće skoro pune nadnice i ostale beneficije u periodu dok su fabričke kapije zatvorene. Prodaja "Krajzlerovih" kola smanjena je 47 procenata u novembru i za oko 28 odsto je manja u 11 mjeseci ove godine, u odnosu na isti lanjski period.

Dramatičan i neočekivan korak zatvaranja pogona kako bi se uštedio novac podvukao je hitnost molbi "Krajzlera" i "Dženerala" da što prije dobiju vladinu pomoć koja im je nužna za preživljavanje u kraćem periodu.

"Dženeral" je saopštio da će smanjiti proizvodnju u prvom tromjesečju iduće godine za 60 odsto u odnosu na isti period minule godine, a u srijedu je objavio da će na "duži period" obustaviti izgradnju fabrike motora u Mičigenu, u koju je uloženo 370 miliona dolara. Taj pogon podizan je u okviru plana izrade vozila manje potrošnje goriva, kao što je električni automobil  "ševrolet volt".

Bijela kuća nije komentarisala razvoj događaja, ali vodeće demokrate u Senatu, koje insistiraju na vladinoj pomoći, kažu da zaustavljanje fabrika čak i na kraći rok predstavlja najbolje upozorenje da se na podršku ne može dugo čekati i da otpuštanja prijete stotinama hiljada radnika.

Zakonodavci iz redova demokrata i industrijski izvori smatraju da je za "Dženeral" i "Krajzler" potrebno oko 14 milijardi dolara, samo da bi mogli da izvršavaju dnevne finansijske obaveze. Bez te pomoći fabrike će ostati bez novca već početkom 2009. godine, a Buš je TV kanalu "Foks njuz" rekao da bi odluka o pomoći trebalo da se donese "realativno brzo" i da se razmatraju sve opcije o detaljima vladine podrške.

"Dženeral"  čiji se gubitak penje na 16,2 milijarde dolara, ističe da mu je potrebno najmanje 11 milijardi dolara da plaća mjesečne račune, dok je  "Krajzler" okončao prošlo tromesečje sa 6,1 milijardi dolara duga, a da bi mogao da posluje, potrebne su mu tri milijarde dolara.

Pregovori

"Dženaral" i "Krajzler" ponovo su započeli pregovore o spajanju, nakon što je "Cerberus Capital Management" signalizirao da će pristati da proda dio udjela u "Krajzleru". Prema pisanju "Volstrit žurnala", "Cerberus" je inicirao obnavljanje pregovora koji su prekinuti prije samo nekoliko sedmica. Obnavljanjem pregovora "Cerberus" nastoji zaštiti od kolapsa svoje dvije auto-finansijske kompanije "GMAC" i "Krajzler fajnanšel" koje su ključne za preživljavanje kompanija iz Detroita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana