Detroitska trojka traži 34 milijarde dolara pomoći

Glas Srpske
Detroitska trojka traži 34 milijarde dolara pomoći

VAŠINGTON - U borbi za preživljavanje, nekad moćni detroitski fabrikanti automobila zatražili su od Kongresa SAD spasilački paket od 34 milijarde dolara, uz obećanje da će smanjiti radnu snagu, plate rukovodećem kadru i broj proizvodnih linija i modela.

Cifra koju traže daleko je veća od 25 milijardi dolara koje nisu uspjeli da dobiju prošlog mjeseca.

"Dženeral motors" i "Krajzler" kažu da im je neophodna
infuzija gotovine do Nove godine, uz opomenu da će ako padnu sa sobom povući cjelokupnu autoindustriju zemlje.

"Krajzleru" do kraja godine treba sedam milijardi dolara, a "Dženeralu" četiri milijarde za prvu pomoć i još 18 milijardi da se održi na površini i suoči sa još težim ekonomskim burama.
"Ford" je iznio povoljniji izvještaj, ali su druga dva člana američke "Velike trojke" oslikali najmračniju sliku do sad, sa zatvorenim fabrikama i masovnim otuštanjima, ako Kongres hitno ne priskoči u pomoć.

- Ako sad akcija izostane, biće pogođene mnoge američke porodice kao i sam ekonomski oporavak, što će daleko pretegnuti troškove podrške industriji koja zadire u svaki okrug svake države nacije - rekao je direktor "Krajzlera" Fric Henderson.

Upravo objavljene brojke o prodaji automobila u SAD podvlače
ozbiljnost stanja. Prodaje "Dženeral motorsa" i "Krazlera" pale su u novembru za više od 40 procenata, dok je "Ford" uknjižio pad od 31 odsto.

Vođe demokrata u Kongresu kažu da bi mogli da sazovu najviše
zakonodavno tijelo ponovo iduće sedmice da izglasa zakon o spasavanju autoindustrije, ali samo ako proizvođači pokažu da imaju planove koji zaslužuju pomoć.

Predsjednik američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla je da je sa predsjednikom Džordžom Bušom razgovarala 1. decembra o potrebi da se pomogne autoindustriji i da vjeruje da će određeno rješenje biti pronađeno, bilo zakonskim ili putem Bušove administracije.

- Mislim da je sasvim jasno da stečaj odnosno bankrot nije jedna od opcija - rekla je ona, dodajući da planovi kompanija o načinu izlaska iz krize moraju prvo da dobiju odobrenje Kongresa.
"Ford", koji daleko bolje stoji od "Dženerala" i "Krajzlera", traži otvaranje kreditne linije od devet milijardi dolara da bi stabilizovao poslovanje, ali kaže da neće dirati u taj novac sem ako neko dugi iz "Velike trojke" ne proglasi bankrotstvo.
"Fordov" plan predviđa da će se kompanija vratiti u finansijsku ravnotežu ili iskazati zaradu 2011. godine. Do kraha ove godine, "Ford" namjerava da broj prodavaca smanji za 600, na 3.790.

Plan oporavka navodi da će "Ford" uložiti 14 milijardi dolara tokom narednih sedam godina u smanjenje potrošnje goriva svojih modela i poboljšanje ukupnog učinka svoje flote za prosječno 14 odsto već iduće godine ubrzanom produkcijom električnih i elektrobenzinskih automobila.

Prodaja

Prodaja automobila u SAD pala je za 37 procenata u novembru na najnižu granu u proteklih 26 godina, ugasivši nadu da je ova, za autoindustriju, očajna godina dosegla dno i dodajući municiju molbi detroitskih proizvođača da ih država
spase novcem poreskih obveznika.  Prodaje su prošlog mjeseca pale na 746.789 vozila, što na godišnjoj osnovi znači 10,2 miliona a to je najmanje od oktobra 1982. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana