Detašmane u Njemačkoj dobilo 26 preduzeća

Marina Čigoja
Detašmane u Njemačkoj dobilo 26 preduzeća

BANjA LUKA - Komisija za detašmane Privredne komore Republike Srpske dodijelila je krajem prošle sedmice ukupno 503 dozvole za 26 preduzeća za rad u Njemačkoj, koje su važeće u ovoj i idućoj godini.

U Privrednoj komori ističu da je zaposlenost domaćih preduzeća koja rade montažerske i izolaterske poslove ove godine povećana, dok su preduzeća iz oblasti građevine u nepovoljnijem položaju zbog svjetske ekonomske krize, manjeg broja investicija i niske cijene rada.

U montažerskom preduzeću "IMS trejd" koje je u Njemačkoj prisutno osam godina ističu da tamo imaju oko 100 radnika.

- Ove sezone dobili smo najviše detašmana, ukupno 55, a otprilike toliko očekujemo i iz posebnog kontingenta koji je Slovenija prepustila BiH, a dodjeljuje ga Spoljnotrgovinska komora BiH - istakao je direktor ovog preduzeća Mladen Petrović.

Prema njegovim riječima, plate radnika u Njemačkoj tri puta su veće nego u RS.

- Varioci su najplaćeniji i njihova satnica se kreće od deset do 13 evra, bravari imaju od devet do 11 evra po satu - kazao je Petrović.

Direktor preduzeća "SG Inženjering" iz Banje Luke, koje obavlja građevinske poslove, Strahilo Subašić, kaže da ovo preduzeće trenutno ima ugovore za 30 radnika u Njemačkoj, te da očekuju još ugovora u predstojećem periodu.

- Osjeti se blagi pad u poslovanju, te smo u avgustu i septembru u Njemačkoj bili samo sa pet ljudi, što se zaista dugo nije dogodilo. Ali, uslovi poslovanja su dobri, a i primanja radnika u Njemačkoj značajno su veća od onih koje dobijaju radnici u RS i kreću se oko 1.200 do 1.400 evra - istakao je Subašić.

Dodao je da postoji veliko interesovanje radnika za rad u Njemačkoj.

 - Čim postoji interesovanje, sigurno da ima i zarade, mada je ove godine zaista bilo teže poslovati nego lani - kazao je Subašić.

On je rekao da je prošle godine ova firma iskoristila 98 odsto detašmana, što je bilo izuzetno dobro u odnosu na ostale firme.

Subašić je potvrdio da su u Njemačkoj najtraženiji montažeri, koji imaju i najviše  posla, te su zato dobro i plaćeni.

Podjela

Republika Srpska raspolaže jednom trećinom od ukupno 1.900  detašmana, koliko je u ovoj detašmanskoj sezoni odobreno BiH. Najviše detašmana dobila su preduzeća iz oblasti montaže, i to 314 detašmana, zatim građevine, 202 detašmana, dok su preduzeća za izolaterske radove dobila 117 dozvola.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana