Deseti rođendan evra u duhu krize

Glas Srpske
Deseti rođendan evra u duhu krize

BRISEL - Deset godina postojanja evro obilježava u doba najveće krize od svog nastanka, a analitičari kažu da su mogući ishodi krize ili monetarna unija ili raspad evrozone, prenose agencije.

Svoj deseti rođendan evro dočekuje na niskim granama, a ovih dana bilježi najveći pad prema dolaru od 10. januara 2011. godine.

Zajednička evropska valuta je u krizi pokazala mnoge manjkavosti, pa se kritičarima čini da je euforija prilikom njenog uvođenja bila pretjerana. Politička i finansijska elita, međutim, smatra da je evro donio dobrobit svima.

U ponoć, 1. januara 2002. Evropljanima nije stigla samo Nova godina, nego i nova valuta. Tada su, u stvari, u opticaj puštene papirne novčanice i kovanice, a evro se još od 1999. koristio u transakcijama na finansijskim tržištima.

Mišljenja su bila različita, i tada i sada, kada ga koristi nešto više od 300 miliona ljudi u 17 zemalja.

Evropska komisija, povodom jubileja, saopštava da je evro građanima pružio opipljiv simbol evropskog identiteta.

Međutim, zemlje koje nisu članice monetarne unije danas ne zavide članicama zone evra.

Vraća se recesija

Još jedna potvrda da iduća godina za globalnu ekonomiju neće biti lagana stigla je od ekonomista koje je anketirao Bi-Bi-Si - oni gotovo jednoglasno predviđaju da će se u Evropu iduće godine vratiti recesija.

Na pitanje o tome što iduće godine očekuje Evropu, 25 ekonomista Evropi za iduću godinu predviđa recesiju.
Petina od 27 anketiranih smatra da evrozona neće preživjeti u svom trenutnom obliku, dok većina ocjenjuje da vjerovatnoća raspada evrozone iznosi između 30 i 40 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana